Deputat: ‘PSD încearcă să saboteze alegerile pentru preşedinția României’

PSD continuă asaltul pentru discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Prin comisia de anchetă pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, „PSD-fără-ALDE” continuă asaltul pentru discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) şi a instituţiilor implicate în procesul electoral. PSD încearcă astfel să îşi acopere incompetenţa de organizare a alegerilor europarlamentare.

„În traducere liberă, continuă ancheta PSD despre cum a organizat şi pierdut PSD alegerile. Încă din iulie a fost evident că PSD urmăreşte să obţină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV), sistem care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. Tocmai de aceea numărul semnalărilor pentru ambele procese electorale din luna mai 2019 a fost mult mai mic (9.282!) în comparaţie cu numărul semnalărilor transmise la alegerile parlamentare din 2016 – 246.573 şi la alegerile locale din 2016 – 40.261, deşi în luna mai 2019 s-au desfăşurat simultan două procese electorale. Este clar ca lumina zilei că: 1. obiectul acestei comisii de anchetă este desfiinţat şi ca atare se impune desfiinţarea comisiei şi 2. reprezentanţii PSD încearcă să saboteze următoarele cicluri electorale şi mai cu seamă cel pentru alegerea preşedintelui României”, afirmă deputatul USR Daniel Popescu, secretar al Comisiei de anchetă.

Citeste și:  Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025

Sesiunea parlamentară a demarat şi cu o nouă şedinţă a Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile din 26 mai 2019, pe ordinea de zi fiind înscrise audierea reprezentanţilor INS (Institutul Naţional de Statistică) şi al STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale). Cele două instituţii, după cum prevede legea, au un rol important în transmiterea şi centralizarea datelor în cadrul procesului de votare. S-au adus clarificări adecvate cu privire la responsabilităţile fiecărei entităţi – de pildă, INS nu utilizează modulul SIMPV, ci SICPV (Sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale), adică modulul de centralizare post-votare. SICPV a fost realizat pentru a exista mai multe niveluri de verificare a proceselor verbale încărcate în sistem. Încă de la începutul intervenţiei, INS a clarificat că „nu există semnale din care sa rezulte vicierea votului”.

Citeste și:  Vacanțele în Austria, tot mai scumpe. Mulți români își fac concediile acolo

În a doua parte a audierilor, STS a confirmat că SIMPV a fost implementat în baza cerinţelor AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) şi în baza legii. De asemenea, conform reprezentantului STS, „utilizarea SIMPV nu a afectat procesul de votare, timpul mediu cuantificat din momentul verificării până la validarea în SIMPV a datelor unui alegător care şi-a exprimat opţiunea de vot pt ambele procese electorale fiind de 16 secunde în ţară şi 9 secunde în străinătate”. Reprezentantul STS a mai confirmat că problemele semnalate nu sunt cauzate de funcţionarea aplicaţiilor informatice sau a serviciilor de comunicaţii din cadrul SIMPV, ci de neaplicarea procedurilor pe care trebuia să le urmeze atât preşedinţii secţiilor de votare, cât şi operatorii de calculator, în conformitate cu prevederile legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.