Deputatul Ovidiu Raeţchi solicită introducerea disciplinei „Educaţie şi cultură media” la gimnaziu și liceu

„Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu: Educaţia media trebuie să fie o prioritate pentru dvs., fenomenul fake-news este un pericol recunoscut pentru siguranţa publică. Susţineţi o materie specială în acest sens! Chiar şi Liviu Dragnea, şeful dvs, a vehiculat o ştire falsă clasică privind căsătorie dintre oameni şi animale

Stimată doamnă ministru,

Potrivit Raportului naţional al Comisiei Europene pentru România, un procent semnificativ – 69% dintre români – consideră că ştirile false sunt un pericol pentru democraţie. Fenomenul fake-news a fost desemnat oficial o ameninţare pentru statele democratice din cadrul UE şi NATO. Vorbim despre o vulnerabilitate pentru siguranţă naţională şi ordinea publică a acestor state. Amintiţi-vă că săptămânile trecute o ştire falsă despre calitatea apei din Bucureşti a paralizat capacitatea de comunicare a unor instituţii importante. Vă amintesc, de asemenea, că şeful dvs., Liviu Dragnea, a dovedit că nu poate face diferenţa dintre o ştire reală şi una falsă, vehiculând cu nonşalantă un fake-news notoriu despre legalizarea căsătoriei dintre oameni şi animale.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Doamna ministru,

Soluţia pentru a contracara efectul nociv al ştirilor false nu este cenzura – care poate fi folosită injust sau poate să intervină prea târziu – ci educaţia. O minimă cultură media va permite tinerilor (pentru Liviu Dragnea e prea târziu) să înţeleagă că o informaţie poate fi falsificată pentru a servi interese politice sau comerciale şi că, din acest motiv, ea trebuie supusă unui proces de verificare. Copiii trebuie să deprindă obişnuinţa de a se raporta critic la fluxul informaţional cu care sunt confruntaţi.

În acest scop, alături de parlamentari din toate grupurile parlamentare, am propus recent un proiect de lege pentru introducerea disciplinei „Educaţie şi cultură media” la nivel gimnazial şi liceal. Ştiut fiind faptul că Parlamentul intervine arareori în programa şcoală la un nivel atât de tehnic, vă rog să priviţi acest proiect ca un semnal din partea Legislativului privind preocuparea pe care deputaţi şi senatori din Comisiile pentru Apărare, Drepturile Omului, Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, Politică Externă, Afaceri Europene ş.a. o arată acestei teme. Sunt de acord că multe aspecte pot fi dezbătute şi revizuite la un astfel de proiect – dar acest lucru nu poate fi făcut fără o disponibilitate reală a ministerului pe care îl conduceţi de a se implica în dezbatere. Vă solicit, doamna ministru, să nu refuzaţi demersul nostru doar pentru că este semnat de mulţi parlamentari din Opoziţie, ci să vă gândiţi la riscurile la care sunt expuşi copiii în lipsa unor informaţii elementare despre social media şi comunicare.

Citeste și:  S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei de gaz din comuna Lisa. Investiție de 10,8 milioane de lei

Vă asigur, doamna Andronescu, că în următorii ani educaţia media va deveni o materie de bază în toate statele occidentale – pentru că trăim cu adevărat într-o societate a comunicării, aceasta nefiind doar un clişeu facil. Aveţi şansa de a face din România un reper în cadrul acestui proces”, precizeaza deputatul PNL Ovidiu Raeţchi intr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.