Din septembrie 2025, profesorii vor nota elevii după noi standarde de evaluare: Nerespectarea acestora va fi sancționată disciplinar

Ministerul Educației interzice profesorilor, începând cu anul școlar viitor, să mai utilizeze criteriile actuale de notare și evaluare în clasă. Conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) 2024, din septembrie 2025, profesorii vor trebui să evalueze elevii pe baza „standardelor naționale de evaluare” specifice fiecărei discipline, standarde care însă nu există încă.

Conform articolului 101, alineatul 3 din ROFUIP 2024: „Începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările se vor realiza pe baza standardelor naționale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu și modul de pregătire. Aceste standarde vor fi elaborate de către Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare (CNCE) și Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual (CNÎTTD).” Însă, niciuna dintre aceste instituții nu a fost înființată până în prezent.

Citeste și:  FLY LILI oferă reduceri de 20% pentru toate zborurile cu plecare din Brașov

Aceste standarde de evaluare sunt încă inexistente, iar prima tentativă de a le crea prin proiectul STANDEV a fost abandonată. Ministerul Educației a lansat recent un nou program, RECRED, cu fonduri europene, care va include și dezvoltarea acestor standarde pentru învățământul primar și gimnazial. Totuși, dacă standardele nu vor fi gata la timp, implementarea lor din septembrie 2025 ar putea fi compromisă.

De asemenea, ministrul Ligia Deca a stabilit termenul de 30 august 2024 pentru finalizarea metodologiei și a standardelor naționale de evaluare, conform unui ordin emis în ianuarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.