Diplome cu cod QR pentru studenții din 2024: Guvernul aprobă proiectul după 9 luni / Doctorii vor avea cod QR din 2025, restul absolvenților mai așteaptă

Conform edupedu.ro noile modele de diplome de licență, masterat, doctorat și inginerie, dotate cu coduri QR pentru verificarea autenticității documentelor, au ajuns miercuri pe ordinea de zi a ședinței de guvern și au fost aprobate după nouă luni de consultare publică inițiată de Ministerul Educației.

Potrivit informării de presă a Executivului, proiectul de hotărâre adoptat prevede că diplomele pentru doctorat vor include cod QR începând din 2025, iar cele de licență, masterat și inginerie vor avea cod QR pentru studenții înmatriculați în anul I din toamna anului 2024. Astfel, primele diplome cu cod QR pentru aceste cicluri de studii ar putea fi eliberate începând cu 2028, după finalizarea ciclului de licență, care durează trei ani.

Citeste și:  Filme documentare realizate de elevii școlilor gimnaziale din Brașov vor fi proiectate pe 20 octombrie, la Centrul Cultural Reduta

În varianta inițială, pusă în consultare publică în ianuarie 2024, Ministerul Educației menționase că diplomele de doctorat cu cod QR ar fi trebuit să fie eliberate începând cu anul universitar 2023-2024, iar din 2025 toate diplomele de studii superioare, indiferent de anul înmatriculării, să conțină acest element distinctiv.

Pentru învățământul preuniversitar, diplomele de liceu și cele de definitivat pentru profesori includ deja cod QR, după ce hotărârea de guvern a fost adoptată în ianuarie 2024. Scopul acestor coduri QR este de a permite accesarea unei baze de date care conține parcursul academic complet al titularului diplomei, prin conectarea la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru preuniversitar și la Registrul Matricol Unic (RMU) pentru universități, conform explicațiilor oferite de Robert Berezovski, șeful Biroului Acte de Studii din Ministerul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.