Discurs emoționant ținut de mitropolitul Ardealului la Colegiul Naţional ‘Sfântul Andrei Şaguna’

Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna” din Braşov ar trebui să cuprindă în denumire şi cuvântul „sfânt”, alături de numele întemeietorului acestuia, a spus, în discursul său rostit cu prilejul primirii titlului de cetăţean de onoare al judeţului, mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, potrivit agerpres.

El a subliniat, în cadrul ceremoniei care a avut loc în sala festivă a Colegiului „Andrei Şaguna”, că acest mic adaos este, de fapt, „mare şi profund”, menţionând că fostul mitropolit Andrei Şaguna a iniţiat întemeierea a peste 800 de şcoli, făcând „şcoli de elită”, iar prin personalităţile pe care le-au dat acestea, a contribuit „la ridicarea neamului românesc”.

„Eu, de acum, aşa am să-i spun, Colegiul Naţional ‘Sfântul Andrei Şaguna’ „, a afirmat mitropolitul Ardealului.

Citeste și:  Atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon) în care este folosit numele BNR - Agenția Brașov

Cu prilejul aceleiaşi ceremonii, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Braşov i-a fost conferit şi preşedintelui Academiei Române, prof. dr. Ioan Aurel Pop, care, în discursul său, a subliniat faptul că Şcheii Braşovului au fost singurul loc în care românii din Transilvania au avut voie să întemeieze un oraş, şi nu doar un sat care să arate ca un oraş.

Un moment emoţionant l-a constituit întâlnirea academicianului, fost absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” cu fostul său diriginte, profesorul Ion Topolog Popescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a precizat că academicianul Ioan Aurel Pop, fost rector al UBB Cluj, şi mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, sunt primii cetăţeni de onoare din mandatul său şi a menţionat că nominalizările îi aparţin, fiind „două personalităţi de anvergură internaţională cu rădăcini la Braşov”.

Citeste și:  „B.E.S.T. – Brașov, Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, pe 30 octombrie, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov

Andrei Şaguna a fost mitropolit al Ardealului şi întemeietor al mai multor instituţii de învăţământ, printre care inclusiv Institutul Teologic de la Sibiu.

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a fost proslăvit ca sfânt la 21 iulie 2011 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Proclamarea oficială a canonizării s-a făcut la 30 octombrie 2011, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.