Doar 1 din 3 elevi români știu ce înseamnă reciclarea deșeurilor

  • Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe în care au învățat despre importanța colectării selective și reciclarea deșeurilor, arată o analiză Clean Recycle.
  • Cele mai mari cantități de deșeuri sunt generate de școlile din marile orașe, iar majoritatea acestora sunt menajere, carton și hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă, potrivit datelor analizate.
  • In 2007, doar 0,4% dintre deșeurile municipale erau reciclate. Procentul a urcat la puțin peste 11% în 2019.*

În fiecare an, începutul de an școlar readuce în prim – plan problema colectării selective a deșeurilor în unitățile de învățământ, în condițiile în care acestea sunt generatoare importante de deșeuri de ambalaje. Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe (în general organizate de diferite entități private sau platforme ONG), în care au învățat despre importanța colectării selective și reciclarea deșeurilor, arată o analiză Clean Recycle.

Citeste și:  Sondaj INSCOP, octombrie / Alegeri parlamentare – PNL, sub PSD, AUR și USR

Școlile fac parte din instituțiile publice cu cele mai mari cantități de deșeuri generate anual, dar infrastructura de management al deșeurilor în cazul acestora este deficitară, mai arată analiza. Autoritățile locale sunt cele care sunt obligate să pună la dispoziția școlilor pubele special colorate, în care elevii și profesorii să poată colecta selectiv.

Cele mai mari cantități de deșeuri sunt generate de școlile din marile orașe, iar majoritatea sunt deșeuri menajere, carton și hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă, potrivit datelor Clean Recycle.

“Comportamentul eco-responsabil începe din școală. Elevii trebuie îndrumați și informați cu privire la importanța protejării mediului, ceea ce implică și învățarea colectării selective și reciclarea deșeurilor încă din școală. Este un proces care trebuie să devină o normalitate și să facă parte din viețile noastre. Economia circulară contribuie la o economie sustenabilă și un viitor mai bun, pentru toți,” declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

Citeste și:  RATBV va relua de miercuri, traseul obișnuit al liniei 140 pe raza orașului Zărnești

Doar 11% dintre deșeurile municipale sunt reciclate

Față de 2007, când doar 0,4% dintre deșeurile municipale erau reciclate, procentul a ajuns la peste 11% în 2019.* Din anul 2025 însă, țintele impuse de Uniunea Europeana vor fi de 55%, iar România va avea de recuperat inclusiv decalajul educațional, pentru a putea îndeplini țintele de mediu.

Hârtia și cartonul sunt principalele deșeuri de ambalaje generate în România, urmate de plastic, lemn și metal. În ceea ce privește reciclarea plasticului, România a cunoscut un avans considerabil privind valorificarea acestui tip de ambalaj periculos pentru mediu. În 10 ani, cantitatea de plastic reciclat a crescut de la 15% în 2008, la 43% în 2018.*

Citeste și:  Brașovul, unul dintre cele 10 orașe selectate pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP). Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială,  farmaceutice ș.a.

* Institutul Național de Statistică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.