Doar jumătate din românii care au nevoie de servicii de recuperare medicală urmează tratamente specifice

Doar o jumătate dintre cele 2 milioane de pacienți români care au nevoie în fiecare an de o formă sau alta de recuperare medicală beneficiază de tratament specializat, în vederea recuperării mobilității și independenței, se arată în concluziile unei analize realizate de fondul de investiții de growth AGISTA.

Motivele pentru care aproximativ un milion de români nu beneficiază de recuperare medicală țin fie de listele lungi de așteptare, de echipamentele și procedurile învechite din clinicile și spitalele administrate de stat, fie de numărul insuficient de clinici private care să ofere servicii de calitate pacienților.

Din analizele noastre, în jur de 60-70% dintre cei care fac recuperare medicală folosesc serviciile clinicilor și spitalelor de stat, iar restul de 30-40% sunt pacienți tratați în centrele private, numărul acestora din urmă fiind, însă, în continuă creștere. De altfel, piața privată de recuperare medicală din România este foarte fragmentată, cu aproximativ 400 operatori, dintre care 100 sunt doar în București. Sunt multe clinici de recuperare și în alte orașe mari ale țării, cum ar fi în Cluj-Napoca sau Timișoara, unde am găsit aproximativ 30 astfel de clinici“, spune Dragoș Dărăbuț, Senior Investment Manager AGISTA.

Citeste și:  Belgia dă asigurări că susține în continuare aderarea României la Schengen

Terapia fizică se bazează pe evaluarea funcției motorii a pacientului și pe activitatea fizică prescrisă pentru a trata și recupera organismul uman. Conform Colegiului Fizioterapeuților, piața de recuperare este împărțită în fizioterapie, fiziokinetoterapie, kinetoterapie și balneokinetoterapie. Aceste forme de terapie sunt recomandate la orice vârstă, încurajând pacientul să-și gestioneze afecțiunile și să-și recupereze mobilitatea și independența, chiar și după încheierea tratamentului fizioterapeutic.

În România, în fiecare an, sunt aproximativ 2 milioane de pacienți care au nevoie de recuperare medicală. Fie că vorbim despre pacienți care au suferit intervenții chirurgicale, pacienți care au suferit forme grave sau ușoare de accidentare, pacienți cu probleme cronice sau care au primit un diagnostic specific, doar jumătate dintre aceștia beneficiază de o perioadă de recuperare medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.