Două saloane pentru tratarea arșilor grav, dotate la standarde occidentale, sunt disponibile la Spitalul Județean

O șansă pentru tratarea pacienților cu arsuri grave, la Brașov! În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență a fost creat un Sector pentru Arși Grav (SAG), parte integrantă a Compartimentului de Arsuri din structura Secției Clinice Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri, conduse de dr. Dan Grigorescu. Ca urmare a acestei reorganizări, actualul compartiment îndeplinește toate condițiile pentru a fi acreditat ca Unitate de Arși, prima din țară aflată în afara Capitalei. Amenajarea și dotarea Sectorului pentru Arși Grav au fost posibile cu ajutorul unei sponsorizări de 74.000 euro oferite de firma Losan. Astfel a fost creată o structură perfect izolată spațial de restul spitalului, care ocupă o suprafață de 81,45 mp, oferind posibilitatea tratării a doi pacienți arși grav.
SAG cuprinde două saloane a câte un loc, dotate cu echipamente echivalente celor din secțiile de terapie intensivă, cuprinzând: un pat ATI cu cântar incorporat, un troliu ATI, un monitor cu funcție de monitorizare invazivă a TA, patru injectomate, un infuzomat, o pompă de nutriție și un încălzitor. Fiecare salon dispune de un dispozitiv de purificare și sterilizare a aerului. Cele două saloane au mai fost echipate cu un sistem de monitorizare video ce poate fi accesat și de la distanță. Ca dotări suplimentare au mai fost asigurate: o targă specială de transport al pacientului (care permite inclusiv efectuarea băii terapeutice, în anumite condiții), un elevator de tip Invacare și un dermatom Aesculap. 
În imediata apropiere a celor două saloane este organizată sala de tratamente, cuprinzând două băi pentru arși, perfect funcționale, la care au fost asociate o instalație de preparare a apei microbiologic pure și două dispozitive necesare șederii în cadă a acestor pacienți. Sala a fost dotată și ea cu un dispozitiv de purificare și sterilizare a aerului. Aici au fost înlocuite caloriferele și casoletele, masa faianțată de instrumentar (depășită din punct de vedere epidemiologic), a fost schimbată cu alte două noi, din inox, iar masa de tratament a fost recondiționată. De asemenea, pentru asigurarea intimității pacienților în cursul transportului din salon în sala de tratamente a fost achiziționat un paravan special. Nu în ultimul rând, au fost montate nouă sisteme de asigurare a dezinfecției mâinilor personalului în toată secția și a fost organizat un punct de echipare a personalului cu echipament steril și de protecție la intrarea în sector.
Până la această reorganizare, pacienții arși grav erau tratați în secția ATI, fie într-o „rezervă” de două locuri, fie în saloane de câte șase paturi, astfel încât izolarea lor nu era posibilă nici în cadrul saloanelor, nici din punctul de vedere al circuitelor medicale, acestea lipsind cu desăvârșire. Actuala organizare permite un control/autocontrol microbiologic mult mai eficient și mai dedicat, la nivelul standardelor europene în domeniul îngrijirii arșilor grav, permițând, implicit, și o luptă mult mai eficientă împotriva infecțiilor cu germeni multirezistenți. 
„În contextul lipsei de paturi în care să poată fi tratați pacienții cu arsuri grave, aceste două locuri sunt funcționale 100% și dorim să le punem la dispoziția sistemului național de sănătate publică. Experiența de peste 40 de ani în tratamentul arsurilor grave de care beneficiază colectivul Secției Clinice Chirurgie Plastică, precum și derularea programului AP-ARSURI de către acesta sunt argumente suplimentare în promovarea existenței acestei facilități în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”, spune șeful Secției, dr. Dan Grigorescu. Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, care a vizitat SAG în cursul derulării lucrărilor de amenajare, afirmă că „înființarea unui sector dedicat pacienților cu arsuri grave și dotarea lui cu echipamente de înaltă performanță reprezintă un câștig pentru sănătatea brașoveană și se înscrie în eforturile pe care le facem pentru asigurarea celor mai bune condiții de tratament la nivelul tuturor celor șase spitale pe care le administrăm”.

Citeste și:  Peste 1.700 de intervenții gestionate de pompierii militari în ultimele 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.