Duminică, 1 octombrie 2023, începe BIENALA ALBASTRĂ de la Brașov

O lună de artă vizuală la Brașov. 400 de artiști expun în galerii, muzee, monumente istorice și spații neconvenționale.

Vreme de o lună, începând de duminică, 1 octombrie și până în 5 noiembrie 2023, artele vizuale își stabilesc reședința la Brașov și transformă orașul într-o imensă galerie de artă. După doi ani și două ediții anterioare, BIENALA ALBASTRĂ – BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ, BRAȘOV 2023 – OXIMORON, revine în forță cu noi experiențe artistice și noi spații de expunere, cu peste o mie de opere artistice realizate de 400 de artiști din țară și din străinătate, dispuse în 24 de locuri din Brașov și din zona metropolitană.

BIENALA ALBASTRĂ, cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din regiunea centru a României, un proiect cultural organizat o dată la doi ani, decătre Asociația Culturală Artessentia, este finanțat de Consiliul Judeţean Braşov şi cofinanţat de Primăria Municipiului Brașov.

Duminică, 1 octombrie, are loc MAREA DESCHIDERE a Bienalei de arte vizuale de la Brașov, începând cu orele 13.00, la Galeria 9 (clădirea Teatrului Dramatic, intrarea din str. Vlad Țepeș), în foaierul Teatrului Dramatic Sică Alexandrescu și Piața Teatrului 1 și continuă de la 16.30, la Turnul Alb, iar apoi de la 19.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Clădirea Rectoratului).

Program deschidere

13.00// Galeria9//Vernisajele expozițiilor a cinci artiști invitați și o expoziție a participanților selectați

Expoziția „Memoires”, a pictorului israelian de origine română, Samy Briss, curator Adina Rențea

Citeste și:  Care este termenul transmitere în Revisal a modificărilor la noul salariul minim de 4.050 lei

Expoziție Cela și Costin Neamțu – „Oximoron”, artă textilă, tapiserie și pictură, curator Victoria Țăroi

Expoziție de debut a artistului Andrei Răzvan Neciu, „Între voi, eu și noi” – grafică, curator Decebal Țăroi

Expoziție a participanților Bienalei Albastre, în Foaierul Teatrului Sică Alexandrescu

Sculptură monumentală a artistului clujean Liviu Mocan, în Piața Teatrului 1

Concert Farba Kingdom (Ucraina)

16.30// Turnul Alb//Vernisajele expozițiilor a patru artiști invitați ai Bienalei Albastre, prezentate de Criticul de artă Pavel Șușară

Expoziție Thomas Fackler (Germania) – „Întrebând Tăcerea”

Expoziție Alexandra Vassilikian (Franța) – „Îngerii Mâniei”

Expoziție Maria Gliga – „Grădina Eu” – expoziție textil/instalație

Expoziție Andrei Cozlac – instalație video

Recital Fusion Quartet

19.00// Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Clădirea Rectoratului)

Vernisaj Expoziție Philippe Thomarel (Franța) – „LXXVIII Quand Le Ciel Bas Et Lourd” – Pictură, desen, gravură, instalație video

Curator: Cristina Simion, Tiny Griffon Gallery Nürnberg, Germania

Recital pian Diana Ichim

În avanpremiera Bienalei anunțăm Vernisajul expoziției de autor a artistei invitate, Desislava Deneva-Dede, din Bulgaria (Sofia) – „The Oxymoron: My Metaphor of immersing Yourself in Something”, la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, sâmbătă, 30 septembrie, orele 16.00.

În programul Bienalei urmează a fi prezentate: expoziția generată de artiștii Grupului Orașelor înfrățite Brașov – Nürnberg, expoziții ale unor colecții private (Colecția Asociației Soleil de l’Est – Tours, Franța, Colecția Marianei Florescu – Reșița) și expozițiile de autor ale altor artiști consacrați internațional și național: Cristian Paraschiv (Franța), Virgilius Moldovan (Austria), artistele Gabriela Drinceanu și Marta Jakobovits.

Citeste și:  Ministrul Afacerilor Interne: „Integrarea în UE este deplină şi irevocabilă”

Lista spațiilor de expunere, unde publicul va avea acces gratuit la expoziții de artă precum și la evenimente culturale conexe, pe toată durata Bienalei, include galerii de artă: Galeria 9, Galeria KronArt, Galeria Inspiratio, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Centrul Cultural Apollonia, instituții de cultură partenere: Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Opera Braşov, Filarmonica Brașov, Teatrul Sică Alexandrescu Brașov, Centrul Cultural Reduta, Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, spații neconvenționale: Turnul Alb, Curtea interioară a Primăriei Municipiului Braşov, Librăria Cărturești, C A T T I A – Brașov, Vila Adler, Casa Junilor – Centrul de Informare Turistică, spații publice în aer liber: Parcul Piața Teatrului Nr. 1 și Piața Sfatului, precum și instituții și monumente istorice din zona metropolitană: Muzeul Tradițiilor Codlene, Cetatea Feldioara – Marienburg, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat.

Acest amplu demers artistic de la Brașov valorifică creațiile artiștilor vizuali din medii variate – pictură, sculptură, grafică, arta textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping și alte tehnici mixte, cu care iubitorii de artă vor interacționa, în cadrul expozițiilor de autor și expozițiilor de grup ale artiștilor vizuali înscriși în Bienală.

Citeste și:  O serie de expoziții captivante, la Muzeul de Artă Brașov, începând din 3 ianuarie 2025

Bienala Albastră se distinge ca un proiect de succes, alături de Bienalele organizate în România și în Europa. Faptul că Brașovul are o bienală de artă vizuală de o asemenea anvergură, care devine deja tradiție în calendarul evenimentelor culturale de profil, este un bun motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană.

BIENALA ALBASTRĂ – BIENALA INTERNAȚIONALĂ DE ARTĂ VIZUALĂ BRAȘOV 2023 – OXIMORON reprezintă un context cultural prin care sunt stimulate, la nivel local, național și internațional, creativitatea exprimată prin arta vizuală și dialogul între arte, prin intermediul expozițiilor și al evenimentelor culturale care vor avea loc în spațiile expoziționale pe parcursul bienalei – întâlniri cu artiștii, tururi ghidate, recitaluri, lansări de carte, dezbateri culturale, ateliere educative. Încurajăm astfel comunicarea între artiști, critici de artă și curatori, actanții culturali și public.

De la prima sa ediție, din anul 2019, Bienala Albastră a reușit să poziționeze Brașovul pe harta evenimentelor culturale de acest gen din țară și nu numai, propunând la fiecare doi ani o nouă experiență artistică. Cu susținerea autorităților locale, Asociația Culturală Artessentia, autorul acestui proiect, își propune ca Bienala de Artă vizuală de la Brașov să acceadă ca notorietate în liga marilor bienaleinternaționale.

Mai multe informații: www.bluebiennale.com

facebook.com/bluebiennale

instagram.com/bluebiennale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.