Echipa națională a României de cyber, locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2023 (Hamar, Norvegia)

Ediția de anul acesta a European Cyber Security Challenge – ECSC 2023 (Campionatul European de Securitate Cibernetică 2023) a adus echipei României o clasare pe locul 8 din 34 de echipe participante la competiție (28 oficial și alte 6 state invitate în afara competiției).

ECSC 2023 s-a desfășurat în perioada 24-26 octombrie 2023 în Norvegia, la Hamar și a reunit cei mai talentați tineri din domeniul securității cibernetice din Europa. Pe parcursul celor trei zile de concurs, echipele naționale formate din 10 componenți (5 juniori și 5 seniori) au concurat pentru trofeul european prin rezolvarea sarcinilor legate de securitate din domenii cum ar fi securitatea web, securitatea mobilă, puzzle-urile crypto, ingineria inversă și forensic. În tot acest proces de rezolvare a unor challenge-uri, echipele au colectat puncte pentru fiecare rezolvare corectă a lor.

Citeste și:  Presa internațională, despre alegerile din România: ”șoc”, ”cutremur”, ”surpriză”

Trofeul Campionatului European de Securitate Cibernetică 2023 revine echipei Germaniei, iar podiumul a fost completat de Elveția (2) și Danemarca (3). Team Romania a avut un parcurs foarte bun, în special în primele două zile de campionat, atunci când s-au clasat pe locul 3, respectiv 4 la finalul stagiunilor.

Din nefericire, în ultima zi, deși echipa a reușit să rezolve majoritatea provocărilor competiției, nu am prins podium-ul dorit. La final, drapelul ECSC 2024 a fost predat Italiei, țara care va găzdui ediția campionatului de anul viitor.

Pentru a ajunge să îți reprezinți țara la campionatul european, un candidat pasionat de cyber trebuie să participe inițial la Campionatului Național de Securitate Cibernetică – RoCSC, organizat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Serviciul Român de Informații (prin intermediul Cyberint) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), cu sprijinul consistent al partenerilor din mediul privat precum Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, UiPath, PaloAlto Networks, dar și partenerul media tradițional, Agerpres.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Competiția are o etapă online și una finală, desfășurată fizic, în urma căruia este selectat un lot provizoriu al Team Romania. Ulterior, după bootcamp-urile de pregătire din vară, cei mai buni 10 tineri, alături de două rezerve, sunt selecționați să reprezinte România la campionatul european. Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul National de Securitate Cibernetică pe platforma educațională online CyberEdu, un spațiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în edițiile anterioare ale ROCSC și ECSC, dar și alte exerciții construite pentru competiții de securitate cibernetică internaționale.

Team Romania a fost reprezentată în acest an de Matei Buzdea, Vlad Seba, Paul Valase, Mihai Dăncăescu, Alexandru Darius Ghica, Dragoș Albăstroiu, Cristian Papa, Horia Teodor Niță, Ionuț Epure și Liviu-Alexandru Bud, iar antrenorii responsabili de lotul național au fost Cristian Pațachia și Ioan Constantin (Orange).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.