Ecologiştii (PER) solicită controale vizând calitatea alimentelor comercializate, cu lărgirea sferei activităţilor controlate.
În temeiul prevederilor Ordonanţei nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, ale Hotărârii de Guvern nr. 700 din 11 iulie 2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor , ale Hotărârii de Guvern nr. 1415 din 18 noiembrie 2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia şi ale Ordonanţei de Guvern nr. 42 din 29 ianuarie 2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
solicităm:
– Domnului preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
– Domnului Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
– Domnului Preşedinte – Secretar de Stat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
Efectuarea de controale LA NIVEL NAŢIONAL, benefice pentru populaţie, vizând calitatea alimentelor comercializate, cu lărgirea sferei activităţilor controlate astfel:
I. producţia şi comerţul autohton de produse alimentare
1. toţi producătorii de: lapte, ouă, carne, brânză, legume, fructe, seminţe, cereale etc., respectiv ferme, abatoare, fabrici de lactate, crescătorii de peşti, de oi
2. toţi distribuitorii, transportatorii şi toţi intermediarii dintre producători şi cei care pun în comerţ alimentele gata preparate
3. toate restaurantele, hotelurile, pensiunile, cabanele, sălile de evenimente
4. toţi producătorii de grâu, silozurile, locaţiile unde se macină grâul şi se produce făina, locurile de depozitare ale făinii şi celorlaltor materii prime pentru produsele de panificaţie, punctele de lucru unde se produc produsele de panificaţie, transportul şi distribuţia produselor de panificaţie, desfacerea, comecializarea produselor de panificaţie direct consumatorilor
5. producţia şi comerţul produselor de cofetărie: laboratoarele de cofetărie, transportatorii şi distribuitorii de produse de cofetărie, agenţii economici care vând consumatorului produse de cofetărie
Se impune astfel verificarea, în primul rând, a stării de sănătate a plantelor şi animalelor ce constituie materia primă pentru industria alimentară, a reţetelor de fabricare, a ingredientelor, ambalarea, etichetarea, conservarea acestora, a condiţiilor în care sunt produse şi depozitate alimentele, astfel încât materia primă să fie cât mai aproape de starea sa naturală şi alimentele să nu conţină substanţe nocive pentru consumatori; în al doilea rând, se impune verificarea condiţiilor în care alimentele sunt transportate către cei care vând produsele direct consumatorilor.
II. producţia şi comerţul băuturilor non- alcoolice
1. toate fabricile de sucuri naturale
2. toate fabricile de sucuri carbogazoase
3. toţi importatorii de sucuri naturale şi carbogazoase
4. toţi distribuitorii de băuturi non-alcoolice
Solicităm ca activitatea de control să vizeze reţetele de fabricare, ingredientele, condiţiile în care sunt produse şi depozitate sucurile, astfel încât materia primă să fie cât mai aproape de starea sa naturală şi sucurile să nu conţină substanţe nocive pentru consumatori.
III. producţia şi comerţul produselor alcoolice
1. toate unităţile unde sunt produse băuturile alcoolice
2. toţi distribuitorii de băuturi alcoolice
3. toţi agenţii economici care vând consumatorului băuturile alcoolice
Solicităm ca activitatea de control să vizeze reţetele de fabricare, ingredientele, condiţiile în care sunt produse şi depozitate băuturile alcoolice, astfel încât materia primă să fie cât mai aproape de starea sa naturală şi acestea să nu conţină substanţe nocive pentru consumatori.
IV. De asemenea, solicităm efectuarea unor controale în toate hipermarketurile, supermarketurile, depozitele de legume-fructe precum şi cu privire la toţi ceilalţi operatori economici care comercializează produse importate, respectiv mărfuri produse în afara graniţelor României, pentru a ne asigura că produsele desfăcute corespund din punct de vedere calitativ.
V. Solicităm efectuarea unor controale cu privire la calitatea suplimentelor nutritive şi produselor pentru culturism, atât în privinţa operatorilor economici care fabrică aceste produse, cât şi în privinţa operatorilor economici care vând aceste produse direct consumatorilor, inclusiv sălile de fitness şi culturism. Îngrijorarea noastră se referă la efectele nocive ale acestor produse asupra stării de sănătate a sportivilor.
VI. Apoi, solicităm verificarea condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea farmaciile, cu precădere: conţinutul medicamentelor produse autohton sau importate, conţinutul şi comercializarea (fără prescripţie medicală) produselor pentru culturism, pe bază de hormoni (naposim, testosteron, decadurabolin, etc.), conţinutul şi comercializarea produselor farmaceutice. De asemenea, solicităm verificarea producătorilor de medicamente şi produse farmaceutice: reţetelor de fabricare, a ingredientelor, a condiţiilor în care sunt produse şi depozitate medicamentele. În plus, solicităm verificarea persoanelor care comercializează creme, loţiuni de corp, deodorante, spray-uri, parfumuri etc., fabricate în România sau importate.
VII. Solicităm efectuarea unor controale cu privire la producătorii şi distribuitorii de ţigări, ţigări electronice şi alte produse din tutun. Îngrijorarea noastră se referă la ingredientele folosite pentru fabricarea acestora, respectiv la faptul că tutunul este înlocuit cu diverse substanţe chimice, care pun în pericol sănătatea fizică şi psihică şi chiar viaţa fumătorilor.
VIII. Nu în ultimul rând, solicităm efectuarea unui control asupra tuturor celor care confecţionează articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, privind calitatea materiilor prime utilizate şi respectarea corespondenţei dintre menţiunile de pe etichetă şi materialele folosite efectiv.
Dănuţ POP
Preşedinte Partidul Ecologist Român