Guvernul plafonează în continuare naveta elevilor, în ciuda semnalelor constante din teritoriu privind situaţia problematică a decontării navetei elevilor generată de tarifele maximale la transportul judeţean, fapt ce a dus la decontarea parţială a navetei, în unele cazuri, sau chiar nedecontarea acesteia.
În şedinţa de Guvern de astăzi, 9 septembrie a.c., Guvernul României a aprobat o hotărâre de guvern ilegală, ce are ca obiect prelungirea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. nr. 863/2016, deşi aceasta a rămas, încă de pe 28 iunie, fără temei legal.
În anul 2016, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2016, prin care au fost introduse tarife maximale pentru operatorii de transport, urmând ca acestea să fie stabilite conform unei metodologii de calcul aprobate printr-o hotărâre a Guvernului (ulterior devenită HG 863/2016), fiind adăugate la art. 84 din Lege alineatele (3^2) – (3^4).
Hotărârea aprobată de către Guvernul României era nelegală şi la acel moment, deoarece intra în contradicţie cu normele europene în ceea ce priveşte serviciul public de transport. Pentru operatorii de transport în trafic judeţean, respectarea unor tarife maximale reprezintă o obligaţie de serviciu public atunci când preţul stabilit prin hotărârea de guvern este mai mic decât cel practicat de aceştia, deoarece ies în pierdere. În mod normal, conform Regulamentului (CE) nr. 1370/2007, odată cu impunerea unei astfel de obligaţii este obligatoriu ca autoritatea ce o impune să asigure şi un mecanism de compensare a operatorilor, astfel încât aceştia să îşi recupereze diferenţa de preţ, măsură ce nu s-a regăsit printre cele adoptate de Guvern, autoritatea alegând pur şi simplu să ignore legislaţia.
Ca urmare, operatorii de transport nu au respectat tarifele maximale impuse de HG nr. 863/2016, situaţia transportului elevilor fiind grav afectată. De cele mai multe ori, preţul era mult mai mare decât tarifele maximale, deoarece costul operaţional al operatorilor nu coincidea cu cel din actul normativ, drept care elevii erau nevoiţi să achite preţurile integrale, încercând mai apoi să le deconteze la unitatea de învăţământ de care aparţineau. De aici, au decurs două cazuri: fie unităţile de învăţământ decontau parţial (în limita preţurilor din HG nr. 863/2016), ori nu decontau deloc cheltuielile de transport ale elevilor.
Această situaţie de fapt persistă încă din anul 2016, efectele fiind şi mai dăunătoare cu atât mai mult că nici reducerile pentru elevi la transportul judeţean, drept instituit de art. 84, alin. (1) din Legea nr. 1/2011 nu au fost acordate, elevii fiind practic nevoiţi, de cele mai multe ori, să îşi achite abonamentele integral, fără a îşi recupera banii.
Mai mult, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, care a modificat Legea nr. 92/2007, HG nr. 863/2016 şi-a pierdut şi temeiul legal, deoarece acesta se regăsea în art. 84, alin. (3^2) din Legea educaţiei. Acest alineat face derogare de la art. 43, lit. b) din Legea nr. 92/2007. Dacă la acel moment această lege reglementa şi transportul judeţean, odată cu OUG nr. 51/2019, acest tip de transport a fost eliminat din Legea nr. 92/2007 şi introdus în Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011.
În data de 28 august, Asociaţia Elevilor din Constanţa a chemat Guvernul României, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 863/2016, procesul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Constanţa.
Ca urmare, Guvernul României a adoptat astăzi o hotărâre nelegală atât din punct de vedere a legislaţiei româneşti, cât şi din punct de vedere al concordanţei cu normele europene. Mai mult, considerăm că măsura adoptată va creşte rata abandonului şcolar şi, în consecinţă, a ratei părăsirii timpurii a şcolii, calculată de către Comisia Europeană ca fiind 16,1% în România la momentul actual.
„Ştim că sistemul educaţional din România este, de ceva vreme bolnav. Ştim că a primit lovituri peste lovituri, venite ca efect al incompetenţei guvernărilor din ultimii ani, care n-au avut pic de strategie, pic de planificare, pic de viziune faţă de direcţia în care acesta ar trebui să meargă, faţă de medicamentele de care are nevoie. Totuşi, am sperat că, printr-o minune, el se va face bine.
Astăzi am asistat la ultima lovitură de care mai avea nevoie ca să putem constata anul decesului. 2019. Niciodată în istorie nu s-au luat atât de multe măsuri cu scopul de a destabiliza un sistem care era ultima speranţă a unei ţări deja împotmolite. Nu pot decât să spun condoleanţe. În aceeaşi zi în care elevii ţineau doliu pentru educaţie, Guvernul a omorât-o pe bune.”