Elevii de liceu din județul Brașov și tinerii cu dizabilități ai Asociației Rafael din Codlea vor beneficia de cursurile de educație pentru sănătate posturală inițiate de către Asociația pentru Cultură, Ecologie şi Turism A.C.E.S.T. Trubadur, prin proiectul „Prevenția posturală la adolescenți”, desfășurat în perioada septembrie – octombrie 2024 şi susţinut de Consiliul Județean Brașov.
Finanţarea proiectului însumează 17.432 lei, fonduri acordate în cadrul Programului judeţean pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu al judeţului Braşov a proiectelor de tineret şi pentru tineret pe anul 2024.
Acesta este primul modul-pilot de educație preventivă posturală adresat instituțiilor de învâțământ și organizațiilor neguvernamentale care au beneficiari persoane cu dizabilități.
Cauzele afecțiunilor posturale, precum și consecințele unei atitudini posturale defectuoase în repaus sau mișcare sunt, în general, cunoscute de către adulți, însă provocarea este a le transmite copiilor acest lucru și a le insufla un model de conduită posturală ca mod de viață.
Incidența crescută a afecțiunilor de sănătate posturală, conform studiilor și rapoartelor statistice, devine din ce în ce mai îngrijorătoare, ținând cont de vârsta expunerii, care este în scădere, de la an la an.
Asociația A.C.E.S.T Trubadur a creat un prim modul-pilot de sănătate posturală la copiii cu vârste cuprinse între 15-17 ani, care include sesiuni interactive de abordare anatomică a corpului uman, din punct de vedere teoretic și practic, cu ajutorul materialelor didactice anatomice și a exercițiilor fizice propuse.
Este cunoscut faptul că elevii claselor de liceu petrec între 6-8 ore la școală, în bancă, având doar câteva pauze scurte între orele de curs, insuficiente pentru o revitalizare corporală. Iar de obicei, acele câteva minute de pauză sunt petrecute tot în bancă, cocoșați și cu ochii pironiți în ecranele telefoanelor/tabletelor etc., într-o poziție complet nepotrivită unei conduite posturale corecte.
Asociaţia vine în sprijinul tinerilor cu dizabilități care nu au acces la astfel de activități sau care poate sunt mai greu de accesat de către ei, oferindu-le acestora, cât și părinților şi aparținătorilor, noțiuni și exerciții practice de mare folos în educația posturală de prevenție.
Sesiunile posturale se vor desfășura în clasele de curs sau în sălile de sport/spațiile de relaxare, acolo unde va fi posibil și vor dura cca. 50 min, timp în care elevii și tinerii vor însuși noțiuni de anatomie de bază și vor învăța exerciții specifice și eficiente ușor de practicat.
Proiectul se va desfășura în instituțiile școlare partenere din judeţul Brașov: Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” şi Colegiul Național „Aprily Lajos” din Braşov, Colegiul pentru Agricultură și Industrie „Țara Bârsei” din Prejmer, Liceul Teoretic „George Moroianu” din Săcele și în cadrul Asociației Rafael din Codlea.