Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat din 2021 a elevilor din mediul rural din programul Vreau în clasa a 9-a, derulat de Fundaţia World Vision România, este de 82%, cu peste 14,2% mai mare decât cea naţională (67,2%) şi cu 18,5% mai mare decât promovabilitatea din mediul rural (63,5%). Trebuie însă ţinut cont de faptul că această promovabilitate provine dintr-o rată de înscriere de numai 77% la nivel naţional, în timp ce în programul World Vision rata de înscrieren la Bacalaureat a fost de 98%.
„Cele mai mari emoţiile le-am avut la limba română, însă am făcut multe teste în prealabil şi m-am simţit pregătită. Astăzi a început perioada de înscrieri pentru Facultatea de Medicină. Acolo vreau să ajung, îmi doresc tare mult să fiu medic cardiolog, să ajut şi să aduc bucurii în viaţa familiilor pe care le întâlnesc.”, a declarat Ioana, o elevă dintr-un sat din Vâlcea.
Din păcate, statisticile din mediul rural arată astfel: aproape 1 din 2 copii sunt supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială şi 70% renunţă la şcoală după liceu. Peste 44% dintre copiii de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţionali şi doar 4,3% dintre elevii din mediul rural obţin medii peste 9 la Bacalaureat.
Elevii din programul Vreau în clasa a 9-a sunt copii fără posibilităţi materiale din satele României, care îşi doresc foarte mult să înveţe. Concret, Vreau în clasa a 9-a le oferă burse lunare, care acoperă pe de o parte nevoile de bază ale acestora (transport, cazare, mâncare), însă extrem de important le formează copiilor abilităţi de viaţă independentă prin participare în programe de consiliere vocaţională şi activităţi de dezvoltare personală, programe de internship şi stagii de practică oferite de companiile partenere, voluntariat şi implicare civică, activităţi de mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară pe diferite tematici.
În acest an şcolar, peste 150 de voluntari au susţinut peste 2.000 de sesiuni de meditaţii, elevii au participat la sesiuni de consiliere vocaţională şi, în plus, psihologii din program au susţinut 2.400 de şedinţe de consiliere individuală. În primele luni de pandemie elevii din proiect care nu au putut să-şi continue educaţia online pentru că nu au avut infrastructură digitală au primit tablete, laptopuri sau telefoane performante din parte donatorilor.
„Într-un an în care mai bine de un sfert dintre copii nici măcar nu s-au înscris la Bacalaureat, concluzia este clară: am pierdut mulţi posibili absolvenţi doar pentru că statul a rămas restant la investiţia în educaţie. Copiii din mediul rural au nevoie de un pachet de servicii personalizate pentru a le oferi şansa construirii unui viitor mai bun. Programul Vreau în clasa a 9-a are uriaşul merit de a le da şanse egale acestor copii, să fie pe aceeaşi scară cu cei din Bucureşti, Cluj, Ţimişoara etc.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
World Vision România a lansat pe 1 iulie campania de strângere de fonduri sub egida #Ameritat pentru extinderea programul Vreau în clasa a 9-a Astfel, cei care doresc să doneze pentru a le oferi copiilor din mediul rural şansa de a-şi împlini visurile mergând la liceu – şi poate mai departe, la facultate – o pot face la acest link sau trimiţând un SMS în valoare de 2 euro la numărul 8845, cu textul LICEU.