Emil Hurezeanu, propus ca mediator pentru crearea unui pol de dezvoltare Brașov-Sibiu

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, însoțit de  președintele Senatului Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, Ioan Bondrea, a avut o întâlnire cu reprezentantul Primăriei Brașov, întâlnire la care a participat și rectorul Universității Transilvania, Ioan Abrudan. ES Emil Hurezeanu, care s-a declarat, de mai multe ori, un prieten bun al Brașovului, s-a întâlnit cu primarul Brașovului pentru a discuta despre reluarea proiectelor demarate cu Municipalitatea înainte de începerea pandemiei – cum ar fi, de exemplu, seria de concerte în Germania a Grupului Vocal Anatoly – dar și despre vizita președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, care va veni săptămâna viitoare la Brașov pentru a aduce ajutoare constând în echipamente medicale. Un subiect aparte, discutat de cei patru, a fost continuarea demersurilor pentru crearea unui pol de dezvoltare Brașov-Sibiu. Deja, la nivel academic, s-au făcut o serie de pași, începând cu 2018, existând o colaborare între cele două universități, mai ales că există asemănări între cele două instituții, inclusiv prin prisma faptului că, în ambele zone, își desfășoară activitatea foarte multe companii germane, iar adaptarea pregătirii studenților pentru piața muncii este similară. Următoarea etapă este crearea unui parteneriat între cele două administrații locale, Excelența Sa fiind invitat să medieze discuțiile dintre cele două autorități publice, mai ales că este sibian de origine, dar și un mare iubitor al Brașovului.

Citeste și:  Noi reguli de funcționare ale activității CNAIR în PTF după aderarea României la spațiul Schengen

,,Este a doua vizită pe care o fac la Brașov în acest an, după o perioadă de pauză din cauza pandemiei. Este o întâlnire de plăcere, de curtoazie, o vizită la care țin foarte mult. Împreună cu președintele Senatului Universității Lucian Blaga din Sibiu am venit la Universitatea Transilvania, unde ne-am întâlnit cu rectorul Universității Transilvania, profesorul Ioan Abrudan, și îl revăd și pe edilul-șef al marelui și importantului oraș românesc care este Brașovul. Peste câteva zile, Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului, împreună cu soția sa, Oana Krichbaum, vor însoți o echipă de medici germani din Pforzheim, care aduc instrumente medicale, ventilatoare pentru secțiile de terapie intensivă, o donație din parte orașului Pforzheim și a Societății româno-germane din localitate, pentru Spitalul Județean din Brașov. Îmi pare bine că am avut astăzi o discuție despre colaborarea universitară între Brașov și Sibiu, că am aflat care sunt planurile de viitor ale primarului în legătură cu modernizarea orașului. Am semnalat, ca fiu al Sibiului  și prieten apropiat la Brașovului, faptul că ne simțim din ce în ce mai «amenințați» de aeroportul dumneavoastră, care părea la început o himeră și o promisiune pe termen lung, dar care începe să se transforme în realitate și ne va face concurență la Sibiu. Dar cum se va zbura din ce în ce mai mult, și zborurile vor fi specializate, ne gândim ca între Sibiu, Brașov și Cluj să existe o formă de complementaritate, în așa fel încât unii să aducă mai mulți pasageri, alții mai mult cargo. Această vizită este una profesională, dar și emoțională, între prieteni”, a declarat ES Emil Hurezeanu.

Citeste și:  Disciplina care studiază istoria comunismului în România va fi obligatorie

,,Mă bucur și îmi face plăcere să mă reîntâlnesc cu domnul ambasador; așa cum a spus dumnealui este fiu al Sibiului, dar și un mare prieten al Brașovului. Personal avem o legătură foarte strânsă de prietenie și este o plăcere să ne revedem de fiecare dată. I-am făcut o prezentare a câtorva dintre proiectele Brașovului. Am discutat și despre delegația germană care va vizita Brașovul, cu care mă voi întâlni zilele următoare. Acest ajutor este bine-venit și trebuie apreciat ca atare. Îi mulțumesc domnului ambasador pentru efortul pe care l-a făcut în acordarea acestui sprijin cu echipamente medicale. Pe lângă revederea foarte plăcută, mă bucur că pentru multe dintre proiectele pe care le-am discutat am putut să găsim și soluții, fie că sunt de natură culturală, educațională sau investițională la Brașov. Și, așa este, am discutat despre  parteneriatul dintre cele două centre universitare, după care cele două administrații, Brașov și Sibiu, pot să completeze această colaborare pentru a genera proiecte comune, pe lângă cele din zona universitară, cu siguranță și de dezvoltare economică, cel puțin. Iar domnul ambasador poate să fie liantul, susținătorul acestui parteneriat, mai ales pentru că este un lucru bun, la care va trebui să lucrăm intens în următoarea perioadă. Ne bazăm foarte mult pe domnul ambasador în această perioadă”, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.