Etichetă diferită pentru legumele românești din piețe. Cum arată eticheta

Piețele agroalimentare din Romania oferă consumatorilor în această perioadă suficiente cantități de legume și fructe de sezon din producția autohtonă. Consumatorii pot găsi în piețele agroalimentare, în piețele de gros sau în spațiile special amenajate din jurul piețelor: pepeni verzi și galbeni proaspăt recoltați, piersici, zmeură, mure de cultură, nectarine, caise, precum și tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, verdețuri etc.

Reamintim că pentru a nu se crea confuzii printre consumatori, în vederea identificării producătorilor autohtoni și a pepenilor românești, se aplică măsura etichetării standard, conform Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.225/2017. Toate cantitățile de pepeni, comercializate direct de producătorii agricoli autohtoni, au elementele de identificare, eticheta format A4/plastifiată, ce cuprinde informații privind: denumirea producătorului, localitatea de origine data recoltării și desigur prețul cu amănuntul.

Citeste și:  Braconaj cu câini dresați și vânat ilegal, descoperit de polițiștii brașoveni

Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat până în prezent un număr de 401 probe de tomate autohtone de la producătorii înscriși în Programului guvernamental de sprijin pentru tomate 2019. Au fost finalizate analizele de laborator pentru un număr de 321 de probe, fără a se înregistra depășiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă.
Totodată, în cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale, Autoritatea Națională Fitosanitară prelevează în permanență probe, în vederea depistării depășirilor de reziduuri de pesticide.

Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele și fructele din producția autohtonă întrunesc standardele de calitate și nu prezintă risc pentru consumatori.

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Direcțiile pentru Agricultură Județene verifică permanent toate piețele agroalimentare din București și din toate celelalte municipii din țară, punând accent pe indicarea corectă a localității de producție și a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, precum și a țării de origine pentru produsele provenite din import.

În piețele agroalimentare din Municipiul București sunt prezenți zilnic, în medie peste 200 de producători beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere și solarii cu o producție cantitativă și calitativă ce asigură necesarul de consum intern de tomate de calitate.

Până la începutul lunii iulie, în Municipiul București și în toate județele din țară, acțiunile MADR și ale Direcțiilor Agricole Județene au vizat verificarea tuturor piețelor agroalimentare, iar după caz, reverificarea unor piețe, precum și a majorității depozitelor en-gros de legume și fructe.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin reprezentanții săi, colaborează în permanență cu administrațiile piețelor agroalimentare, astfel încât producătorii agricoli autohtoni să-și comercializeze producția în cele mai bune condiții, iar consumatorii să beneficieze de produse proaspete și de calitate, la prețuri avantajoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.