Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov vă invită la prezentarea intitulată „Chipul lui George Moroianu reflectat în scrisorile lui”. Evenimentul va avea loc miercuri, 17 ianuarie 2024, orele 14,00, la mansarda Casei Baiulescu. Prezintă dr. Ruxandra Nazare
Născut în Satulung, economistul şi publicistul George Moroianu (1870-1945) este o personalitate însemnată în conştiinţa comunităţii noastre şi în memoria ei colectivă. Entuziast, conştiincios şi cu iniţiativă, George Moroianu a fost activ în asociaţii cultural-politice şi a contribuit la crearea unor instituţii de educaţie şi învăţământ. Deschis la nou şi în acelaşi timp bun cunoscător al trecutului şi tradiţiilor, Moroianu a fost un martor al istoriei şi a relatat despre oamenii pe care i-a cunoscut şi despre evenimentele la care a participat, strădaniile sale influenţând şi modelând societatea. Astfel, a devenit o voce a comunităţii şi a depus mărturie despre mocanii săceleni, aşa cum a reuşit să o facă în volumul memorialistic „Chipuri din Săcele” apărut în anul 1938.
Asemeni altor contemporani ai săi, precum ziaristul Valeriu Branişte, George Moroianu a lăsat o corespondenţă bogată în urma sa, purtând amprenta inconfundabilă a personalităţii sale. Scrisorile constituie o moştenire valoroasă. Epistolele sale conturează o epocă şi oamenii ei şi aduc informaţii noi, dovedindu-se surse istorice importante pentru timpul în care a trăit. În scrisorile primite şi trimise, chipul lui George Moroianu se reflectă în oglinda corespondenţilor săi, în dialogul purtat cu aceştia. Din acest motiv, în contextul Zilei naţionale a culturii, Biblioteca Judeţeană Braşov a ales să vă prezinte personalitatea şi rolul lui George Moroianu, aşa cum se oglindesc în corespondenţă.