Examenul de Bacalaureat 2024 continuă și astăzi, cu evaluarea competenţelor digitale

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 continuă miercuri, 19 iunie, cu evaluarea competențelor digitale, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației. În paralel, elevii aparținând minorităților naționale vor susține miercuri și joi proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Examenul a debutat luni, 17 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Următoarea etapă, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C), este programată pentru perioada 25-27 iunie.

Peste 134.000 de candidați, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, sunt așteptați să participe la această sesiune. Aceștia vor susține fie toate probele, fie doar pe cele nepromovate în sesiunile anterioare.

Citeste și:  Basmele românești corelate cu cele africane într-un nou proiect cultural-educativ la Brașov

Evaluarea competențelor, atât lingvistice, cât și digitale, este realizată de doi profesori examinatori pentru fiecare candidat. În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită, profesorii examinatori vor fi selectați din alte unități de învățământ.

Rezultatele obținute la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală se exprimă prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene. În mod similar, rezultatele evaluării competențelor digitale se exprimă prin stabilirea nivelului de competență în raport cu standardele europene recunoscute. Pentru aceste probe nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Citeste și:  Brașovul, în competiția pentru un viitor verde: printre cele 15 orașe din România care visează la neutralitate climatică

Conform calendarului examenului naţional de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Probă la Limba şi literatura maternă se va desfăşura vineri, 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.