După obținerea aprobării pentru experimentele pe oameni, Neuralink, compania lui Elon Musk, a implantat primul dispozitiv numit „Telepathy” în creierul unui individ. Acest cip permite controlul telefonului sau calculatorului doar prin puterea gândului. Dar cum funcționează această tehnologie?
Neuralink se bazează pe premisa că tehnologia modernă a calculatoarelor și electronică poate înregistra și interpreta semnalele electrice generate de celulele nervoase. Această tehnologie poate apoi comunica înapoi cu corpul, generând propriile semnale. Prin această abordare, oamenii de știință speră să conecteze, de exemplu, o persoană nevăzătoare la calculatoare, trimitând semnale de la o cameră video către cortexul vizual al creierului pentru a-i restabili capacitatea de vedere. Implantul funcționează prin introducerea a 64 de fire, echipate cu un total de 1.024 electrozi foarte mici, în creier. Fiecare electrod poate detecta semnalele electrice ale creierului.
Neuralink propune, de asemenea, utilizarea robotului R1, special conceput pentru instalarea firelor în creier fără a afecta celulele sanguine. Unitatea Telepathy, care este de dimensiunea unei monede, dar mult mai groasă, este introdusă printr-o gaură practicată în craniul pacientului. Este dotată cu un procesor care facilitează comunicarea între creier și mediul extern, și poate comunica și se poate încărca fără fir.
Elon Musk afirmă că implantarea cipului durează doar 30 de minute, lăsând o singură cicatrice vizibilă. Nu este necesară anestezia generală, iar pacienții se pot întoarce acasă în aceeași zi. Testele pe oameni ar trebui să dureze aproximativ șase ani. Scopul este să faciliteze comunicarea pentru persoanele cu dizabilități, precum Stephen Hawking, și să permită controlul dispozitivelor electronice cu mintea.
În cadrul demonstrației din 2020, Musk a vorbit despre conceptul de „telepatie conceptuală”, care ar permite la doi indivizi să comunice prin gânduri cu ajutorul tehnologiei. De asemenea, a sugerat că în viitor ar putea fi posibil să îți salvezi și să revezi amintiri, chiar să le descarci într-un alt corp sau într-un corp de robot. Într-o conversație pe X, Musk a menționat că dispozitivul ar permite ascultarea muzicii direct în creier și ar putea ajuta și persoanele cu dependențe, modificând partea creierului asociată cu aceste afecțiuni.
Cu toate că Musk a prezentat cu succes mai multe animale cu implanturi de la Neuralink, inclusiv porci și maimuțe, testele au atras critici în februarie 2022, când s-a confirmat că mai multe maimuțe au murit. Neuralink a fost dată în judecată pentru presupusul abuz asupra animalelor și utilizarea unei substanțe neautorizate numită BioGlue, care a cauzat decesul unora din maimuțe. Cu toate acestea, progresele tehnologice sunt notabile, cum ar fi cazul unui pacient cu boala Parkinson și al unui pacient paralizat care au beneficiat de implanturi de stimulare a creierului. Musk afirmă că tehnologia a avansat până la punctul în care implantarea cipului nu mai este periculoasă și ar fi dispus să încerce acest lucru chiar și cu unul dintre copiii săi.