Facebook a fost amendată cu suma record de 5 miliarde de dolari pentru faptul că a „înșelat” utilizatorii rețelei sociale în privința capacității sale de a controla confidențialitatea informațiilor lor personale, potrivit unui comunicat publicat miercuri de autoritatea americană de reglementare, scrie AFP.
Este vorba de cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea vieții private a consumatorilor și una dintre cele mai mari aplicate vreodată de guvernul american, indiferent de tipul infracțiunilor acuzate.
În plus, autoritatea a impus crearea unui comitet independent pentru protejarea vieții private, „suprimând astfel controlul absolut al PDG-ului Facebook, Mark Zuckerberg, asupra deciziilor care afectează confidențialitatea utilizatorilor”, potrivit comunicatului citat.
„Membrii comitetului de protecție a vieții private trebuie să fie independenți și vor fi numiți de un comitet independent. Membrii nu pot fi concediați decât de o majoritate a membrilor consiliului de administrație al Facebook”, precizează autoritatea de reglementare.
„Acest acord va necesita o schimbare fundamentală în modul nostru de lucru”, a reacționat Facebook într-un comunicat. „Tipul de responsabilitate cerut de acest acord merge mai departe decât legea americană și sperăm că va fi un model pentru întregul sector”.
Rețeaua socială s-a angajat să adauge noi funcționalități care să permită utilizatorilor să controleze mai bine datele legate de viața privată la toate nivelele platformei și să furnizeze rapoarte regulate legate de riscuri, probleme și soluțiile aplicate pentru a asigura confidențialitatea informațiilor.
Autoritatea a anchetat peste un an rolul jucat de Facebook în scandalul care a implicat compania britanică Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania lui Donald Trump în 2016 și a deturnat date personale a zeci de milioane de utilizatori.