De la 1 ianuarie se scumpește energia electrică. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei de a crește tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe lună, factura achitată de consumatorii crește cu aproximativ 2 lei. La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieței energiei programată tot la 1 ianuarie.
„Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019”, arată ANRE.
În cazul consumatorilor care și-au ales deja un furnizor concurențial, acesta din urmă își asumă ca fix doar prețul energiei electrice marfă, nu și tarifele reglementate de ANRE. Practic, orice majorare de tarif reglementat se va regăsi în plus în factură.
Ca urmare a majorărilor propuse de ANRE, la un consum mediu lunar de 300 KWh, facturile (în prezent în valoare de aproximativ 170-180 lei) vor crește cu sume cuprinse între 55 de bani și 5 lei, conform calculelor Profit.ro.
La un consum de iarnă, de 1.000 de KWh pe lună, factura achitată de consumatorii care se află în zonele deservite de Enel (E-Distribuție) se va majora cu 1,85 lei ( 1,56 lei + TVA, în București, Ilfov, Giurgiu), cu 6,71 lei (5,64 lei + TVA, în Dobrogea) și cu 3 lei (2,59 lei + TVA, în Banat). La același consum, populația deservită de E.ON (Moldova, prin distribuitorul Delgaz Grid) va achita o factură mai mare cu 1,52 lei (1,28 lei + TVA), mai arată sursa citată.