
Primarul George Scripcaru a invitat astăzi conducerea Federației Române de Baschet, președintele Carmen Tocală și secretarul general Cătălin Burlacu, pentru a discuta ultimele detalii legate de dotările necesare pentru sala polivalentă, astfel încât aceasta să poată fi omologată pentru competițiile internaționale de baschet.
Această întâlnire face parte dintr-o serie de discuții pe care primarul George Scripcaru le are în această perioadă cu federațiile sportive pentru a se asigura că viitoarea sală polivalentă va putea găzdui competiții de cel mai înalt nivel.
,,Astăzi m-am întâlnit cu reprezentanții Federației de Baschet și am discutat despre Sala Polivalentă, pentru că avem nevoie de părerea fiecărei federații, să ne consultăm pe ce înseamnă criteriile și condițiile care trebuie să fie îndeplinite, când se vor finaliza lucrările, pentru a obține omologările necesare pentru fiecare ramură sportivă. O să discutăm cu toate federațiile, în așa fel încât proiectanții și executanții de la Sala Polivalentă să știe din timp cum trebuie să facă. Totodată, putem să discutăm încă de pe acum, chiar dacă suntem într-o fază de execuție, să programăm evenimente internaționale care să fie organizate aici, la Brașov, și pentru care România s-a angajat în momentul de față”, a declarat primarul George Scripcaru.
Președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, a subliniat importanța acestei săli pentru ca România să poată găzdui competiții sportive internaționale la cel mai înalt nivel ceea ce va aduce beneficii directe comunității brașovene prin dezvoltarea turismului sportiv.
,,Sala Polivalentă este importantă pentru România. Va fi cea mai mare, cu cea mai mare capacitate și este importantă pentru tot sportul românesc. Vom organiza turnee internaționale la standardele cerute, în contextul internațional în care noi ne desfășurăm activitatea. Pentru Brașov, va fi un punct de atracție în plus iar turismul sportiv va înflori mult. Veți vedea”, a explicat Carmen Tocală.
O altă temă abordată a fost cea a proiectelor pe care FRB le derulează, Brașovul fiind unul dintre orașele în care federația își dorește să finanțeze și să implementeze proiectele care au ca scop dezvoltarea baschetului la nivel de sport de masă, atât în unitățile de învățământ, cât și în cartiere.
,,În ceea ce privește programul național să sperăm că va fi aprobat. Acum se află în Parlament. Programul național prevede dezvoltarea sportului în cartiere* și campionate în școală. Cu ajutorul domnului primar, sper să reușim să sporim baza de practicanți în Brașov și, evident, să devină pepinieră pentru echipele noastre de înaltă performanță la Liga Națională, feminină și masculină. Se va merge de la grădinițe, așa cum este peste tot în lume. Copilul, dacă este familiarizat, evident că vine către baschet. Alege baschetul pentru că începe la o vârstă fragedă. Dacă mă întrebați de ce baschetul a fost ales de multă vreme, este pentru că dezvoltă viteza de reacție, viteza de deplasare, viteza de execuție, viteza de luare a deciziei”, a completat președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală.
* ,,Baschet până la miezul nopții” este un program pilot al Federației Române de Baschet, care va fi experimentat în 8 orașe, printre care și Brașovul, prin intermediul căruia FRB, în parteneriat cu autoritățile locale, va asigura dotarea terenurilor de baschet din interiorul cartierelor.
Detalii Sala polivalentă
Până în prezent s-au finalizat lucrările de construire a structurii de rezistență în proporție de 91,25%, cele la acoperișul sălii mari sunt realizate la aproximativ 90% din suprafață, și același procent este valabil și pentru sala mică. Zidăriile au ajuns la peste 40% din lucrări, instalațiile geotermale (pompele de căldură) sunt 90% realizate, iar instalațiile interioare, doar 5,25%. Din totalul lucrărilor necesare pentru acest proiect constructorul a realizat 45%.
Proiectul Sălii Polivalente este realizat în parteneriat de Compania Națională de Investiții și Primăria Brașov. Durata de construire a sălii este de 36 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, termenul fiind noiembrie 2025.
Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI; Primăria Brașov va suporta 3,5% din cheltuieli.
Lucrările sunt realizate, în urma licitației organizate de CNI, de Asocierea MIS Grup SRL (Bistrița), Electrogrup S.A. (Cluj) și Energosteel ART SRL (Brașov), împreună cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia – terț, având ca și subcontractanți: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center SRL, Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA.
Sala este construită pe terenul fostului Stadion Municipal și, conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile. Aici vor putea fi organizate competiții sportive, concerte, conferințe, congrese, activități culturale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea ei la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții.
Polivalenta va include și o sală de încălzire, care este de asemenea dotată cu tribune, cu 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri pentru public în întreg complexul.