Cristina Ionela Iurişniţi, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, solicită Ministerului Afacerilor Interne trimiterea de urgenţă către Parlamentul României a proiectului de Lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Este vorba, printre altele, despre completarea cadrului legal pentru utilizarea brăţărilor electronice atât de necesare pentru supravegherea agresorilor.
”A durat peste doi ani să armonizăm legislaţia cu Convenţia de la Istanbul, ratificată de România încă din 2016 şi încă un an să avem un proiect privind brăţările electronice – prevăzute, de altfel, în Legea nr. 174/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie – Articolul 23, alineatul (1), litera e1) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere”, aminteşte preşedinta Iurişniţi. ”Cu toate acestea, din 16 iulie 2019, când proiectul de lege a fost lansat spre dezbatere publică, şi până astăzi, în 10 februarie 2020, această iniţiativă legislativă NU a fost transmisă Parlamentului, pentru a putea fi supusă votului în procedură de urgenţă. Câte femei au murit cu ordinul de protecţie în mână, ucise de agresorii lor rămaşi nemonitorizaţi de către autorităţile statului, aşa cum este legal?”, punctează preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse. ”Guvernanţii uită că în România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener; deşi introducerea recentă în legislaţie a ordinului de protecţie provizoriu ajută realmente la salvarea unor vieţi, dacă nu continuăm lanţul de măsuri necesare pentru supravegherea agresorilor şi împiedicarea lor să încalce restricţiile, numărul victimelor nu se va reduce semnificativ”, subliniază Cristina Iurişniţi, care a semnalat public, la debutul lui 2020, că brăţările electronice pentru agresori nu se regăsesc nici anul acesta în priorităţile bugetare.
”Am depus în fiecare an amendamente la Legea bugetului de stat solicitând investiţii în campanii de educare şi informare privind violenţa domestică, precum şi în infrastructura necesară victimelor violenţei domestice. Din păcate, aceste amendamente au fost respinse atât în comisii, cât şi în plen”, precizează deputata USR, Cristina Iurişniţi, menţionând că-şi va reînnoi solicitările cu fiecare ocazie. Mai mult, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi anunţă că va insista asupra acestor aspecte şi cu ocazia audierii noului Cabinet propus. ”Prevenirea şi combaterea violenţei domestice trebuie să fie prioritatea oricărui Guvern, indiferent cum se numeşte el sau de cine este propus şi susţinut. Violenţa asupra femeilor poate şi trebuie să înceteze prin aplicarea în mod real a ordinelor de protecţie, adică monitorizarea electronică a agresorilor. Măsura unei ţări este dată de modul în care îşi tratează cei mai vulnerabili dintre cetăţenii săi, iar din această perspectivă, România nu este deloc un stat european civilizat şi sigur. La fiecare 30 de secunde, o româncă devine victimă a violenţei. Câte dintre ele trebuie să fie ucise pentru ca autorităţile să reacţioneze?”, transmite Cristina Iurişniţi, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor.