Cunoscutul festival de bătut toaca și clopotele din orașul Victoria, județul Brașov, a ajuns în acest an la cea de-a XVI-a ediție. Peste 70 de copii din țară și din străinătate s-au întrecut la ediția din acest an și au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
An de an, la începutul lunii iulie, zeci de copii și tineri din toate regiunile țării, din diaspora românească și din alte țări, vin la poalele Munților Făgăraș pentru a participa la cel mai frumos festival organizat în Biserica noastră, Festivalul Internațional de Toacă și Clopote. Cei peste 70 de participanți au venit la Victoria pentru a le arăta celor veniți să se bucure de un eveniment aparte în cadrul Bisericii că tinerii iubesc tradițiile sfinte, portul românesc și arta sacră. Festivalul de la Victoria este manifestarea anuală care adună tinerii cu suflet curat, iubitori de frumos și de tot ceea ce este sfânt în neamul nostru. Cântecul lor de toacă și de clopot este, pe de-o parte rodul trudei lor de ani buni, iar pe de altă parte este chemarea făcută tuturor de a se întoarce spre Biserica străbună, spre valorile sfinte ale Ortodoxiei românești.
Ediția din acest an a Festivalului a avut loc marți, 9 iulie, iar gazdă a fost ca întotdeauna Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Victoria, un locaș de cult monumental, ridicat într-un oraș unde nu exista odinioară nici o biserică. Aici, cei mici au arătat tuturor talentul lor deosebit, dar și pregătirea asiduă din ultima perioadă pentru a încânta audiența la bătutul toacei și al clopotelor. Un juriu de specialitate a evaluat prestația fiecărui participant și i-a ales pe cei mai buni pentru a fi premiați.
În cuvântul de binecuvântare și de felicitare, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit despre semnificațiile pe care le are bătutul toacei și al clopotului în Ortodoxie.
„Clopotul care cheamă la rugăciune pe cei vii, care plânge pe cei morți și care potolește văzduhul, simbolizează trâmbițele pe care îngerii, la sfârșitul veacurilor, le vor suna, pentru ca să vină toți la judecată. Și toaca are o semnificație deosebită pentru că nu se lovește întâmplător, sau în mod dezordonat, ci într-o melodie, într-un ritm anume, cu o anumită tehnică”, a subliniat ierarhul.
„Bucurie în sufletele tinere ale copiilor”
Pentru comunitatea din Victoria, acest Festival este un eveniment mult așteptat și aduce bucurie și entuziasm în acest oraș aflat la poalele Munților Făgăraș.
„Este o zi deosebită în cadrul parohiei noastre pentru că am găzduit cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Toacă și Clopote. Am avut copii din țară, diaspora, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova. A fost o zi foarte frumoasă, copiii au fost foarte încântați, deși au avut multe emoții, dar acest Festival aduce multă bucurie în sufletele tinere ale copiilor, care prin trăirea lor religioasă arată că vor duce mai departe obiceiurile și tradițiile noastre străbune, mai cu seamă în acest an dedicat satului românesc”, ne-a spus parohul de la Victoria 2, Daniel Smădu.
Copiii au primit la final diplome și premii din partea organizatorilor și au fost binecuvântați de IPS Mitropolit Laurențiu.
Festivalul de la Victoria este organizat încă din 1995, când evenimentul era o manifestare locală pornită din dragostea copiilor din comunitate de a bate toaca. Din 2001, Festivalul a devenit național, iar din 2004, a devenit internațional.