Festivalul de Artă Sacră Măgura 2024 – un eveniment care va explora bogăția tradițiilor artistice transmise din generație în generație

Pitorescul sat Măgura din județul Brașov se va anima și în acest an de spectacolul impresionant de artă, muzică și slavă al ”Festivalului de Artă Sacră Măgura, 2024”. Timp de trei zile (2-4 august), satul Măgura (Măgura Branului) va deveni un pol important de atracție culturală pentru brașovenii și turiștii care vizitează zona Moieciu-Bran. Tema din acest an a evenimentului fiind ”Meșteșugari și Familii de Artiști”. 

Festivalul de Artă Sacră Măgura 2024 va explora bogăția tradițiilor artistice transmise din generație în generație și va celebra comunitatea și valorile comune. Într-o lume în continuă schimbare, festivalul nostru oferă un refugiu de autenticitate și o redescoperire a rădăcinilor culturale prin prisma meșteșugurilor și a artelor sacre. Festivalul își propune să întărească legăturile dintre generații și să promoveze valorile comune de respect, autenticitate și comunitate. Prin reunirea meșteșugarilor și a familiilor de artiști, demersul cultural va crea o platformă unde tradiția și inovația coexistă armonios, iar participanții devin o parte vitală a unui țesut cultural viu și dinamic.

Citeste și:  Reportaj Recorder: Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia

Festivalul se va desfășura la Casa Artiștilor din Măgura și în diverse locații din sat, programul festivalului fiind variat și cuprinzător pentru a satisface diverse gusturi și interese culturale:

  • Ateliere și Demonstrații: meșteșugarii vor oferi demonstrații interactive și ateliere, în care participanții vor avea ocazia să învețe tehnici tradiționale de la cei mai buni artiști: sculptură în lemn, pictura pe sticlă și broderie.
  • Expoziții de Familie: familii de artiști vor expune lucrări, evidențiind influențele și tradițiile care au modelat creațiile lor. Fiecare expoziție va spune o poveste despre continuitate și evoluție artistică în cadrul unei familii.
  • Spectacole și Recitaluri: pe scena festivalului vor urca trupe și ansambluri artistice formate din membri aceleiași familii, oferind spectacole care îmbină tradiția cu inovația. Muzica și dansurile tradiționale, vor facilita crearea unei atmosfere de comunitate.
  • Conferințe – Discuții: un spațiu dedicat dialogului și schimbului de idei, unde artiștii și spectatorii se pot întâlni, discuta și colabora.
  • Târgul Meșteșugarilor: un târg vibrant unde vizitatorii sunt martori confecționării  unor obiecte de artizanat unice.
Citeste și:  Cutremur în această dimineață în România

Satul de la poalele munților Piatra Craiului și Bucegi va vibra la cântările unor voci sonore ale scenelor muzicale românești și internaționale – Bogdan Simion (culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România), Ansamblul Trei Parale (grup revivalist, al cărui repertoriu este bazat pe o amplă cercetare etnomuzicală, și care abordează genuri muzicale variate și reinterpretate), precum și voci și instrumentiști de renume ale artei lirice din România.

Artiști și meșteri invitați: muzicienii Miruna Nagy (harpă), Radu Nagy (violoncel), Valerie Cioloș-Villemin, Florence Villemin (voce), Alexandru Chiriac (bariton), Anda Pop (soprană), Ruxandra Donose (soprană), Adrian Despot; coregraful Benone Pepine, sculptorul Emanuel Chiriac, omagiu adus artiștilor plastici: Marin Gherasim, Florin Ciubotaru și Onisim Colta, Minisatul Sfântul Andrei, Șezătoarea Firele Zamfirei, Măgura și Șezătoarea de la Brașov, meșterii șițari de la Rucăr și Moieciu.

Citeste și:  Reportaj Recorder: Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia

Evenimentul, inițiat și coordonat de artistele Angela Amecke și Valérie Cioloș-Villemin organizat cu sprijinul Asociației Măgura Ecoturistică, este un demers de promovare a artei sacre și a tradițiilor culturale românești.

Pentru mai multe informații și programul complet al festivalului, puteți vizita site-ul oficial: www.festivalmagura.ro, și pagina de Facebook “Festival de Arta Sacra Magura”.

Accesul la Festival este gratuit. Locurile sunt însă limitate, de aceea organizatorii îndeamnă să vă înscrieți din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.