Centrul Cultural ,,Reduta” și Consiliul Județean Brașov în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov organizează în perioada 13-14 august 2022, cea de-a doua ediție a Festivalului de Muzică Veche CORONA OLD MUSIC la Brașov. Evenimentul pune accentul pe muzica secolelor XIII-XIX, invitați pe scena din Piața Sfatului fiind: Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores și Trei Parale.
Cele trei grupuri prezente în orașul de sub Tâmpa vor promova lucrări muzicale din perioada medievală, din cea a renașterii, dar și muzici urbane de tradiție orală din secolul al XIX-lea din Valahia și Moldova. Muzica veche va fi interpretată pe instrumente de epocă, respectiv copiile lor moderne în manieră istorică și va constitui un prilej unic de animare și încântare pentru publicul larg.
Vom porni într-o călătorie de suflet pentru a cunoaște atât viața la castel, cât și lumea hanurilor, a micilor târguri și a mahalalelor marilor orașe.
Întoarcerea în timp, propusă de „Cimpoieri din Transilvania” va purta ascultătorul pe tărâmuri încărcate de istorie, printre cruciade și povești de dragoste. Huniadi Cantores evocă prin muzica sa timpurile de glorie şi legendele Castelului Huniazilor, iar grupul Trei Parale a folosit cântări provenite din broșurile publicate de Anton Pann sub numele ,,Spitalul Amorului’’ sau ,,Cântătorul dorului’’.
Totodată, pe scena din Piața Sfatului va răsuna coloana sonoră a celor două filme prezentate în cadrul a numeroase festivaluri de specialitate. Este vorba despre filmul ,,Kyra Kyiralina’’ (regia Dan Pița, 2014) și filmul ,,Aferim’’, câștigător al Ursului de Argint la Berlin ( Regia: Radu Jude, 2015).
Publicul prezent la concert va avea ocazia să asculte piese interpretate la instrumente muzicale inedite: hurdy gurdy – un soi de flașnetă în formă de pară, cu corzi și cu clape, la diverse instrumente tradiționale, precum fluierele, cobza, viela, drâmba, precum și la instrumente de percuție: toba, vuva, daireaua.
,, Anul acesta, în zilele de 13 – 14 august vă așteptăm la cea de-a doua ediție a Festivalului de muzică veche Corona Old Music în Piața Sfatului din Brașov. Ne vom bucura de muzică din perioada medievală, dar și de muzica veche românească. În cele două zile, veți întâ lni trei grupuri de artiști: HUNIADI CANTORES, CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA și TREI PARALE, ultimul grup aducând în fața auditorului, muzica ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul secolului al XIX-lea. Publicul brașovean va avea parte de un program complex, încărcat de eleganță și de culoare, într-o atmosferă cu povești meșteșugărești din Brașovul medieval. Îi invităm alături de noi și pe turiștii care vizitează orașul de la poalele Tâmpei’’, comunică Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.
Programul oferit publicului va fi următorul:
13 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 19.00
GRUPUL TREI PARALE
14 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 17.00
GRUPUL HUNIADI CANTORES
14 august 2022, Piața Sfatului Brașov, ora 19.00
CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA
Formaţia TREI PARALE
Trei parale este un grup revivalist bucureștean, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale.
Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).
Grupul foloseşte o multitudine de instrumente tradiționale: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua).
Formația lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale.
Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea este numele primului proiect al formației de muzică veche românească Trei Parale. Prin acesta, ei au încercat să recupereze o parte din muzicile urbane de tradiţie orală ale secolului al XIX-lea din Valahia şi Moldova.
CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA este un grup gândit şi realizat special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor, abordând muzica medievală şi tradiţională într-un mod original.
Grupul a fost înfiinţat în anul 2008, de Mircea Goian împreună cu Cornel Jitariu şi abordează muzica medievală şi tradiţională, într-un mod original, într-o manieră concepută special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor sau în spaţiile libere de pe lângă cetăţi sau castele.
Repertoriul include piese culese începând din perioada anilor 1400 – 1650 până în timpurile noastre, precum și melodii proprii, toate realizate în aranjamente originale.
Din vara anului 2019, trupa se prezintă într-o formulă nouă, cu un ,,sound” mai bogat, mai dinamic, un repertoriu împrospătat și decoruri noi. În viitorul apropiat vor fi lansate înregistrări și videoclipuri noi. Programul este complex, oferind cele mai vechi cântece în gaulish (limba celților) majoritatea pieselor din perioada medievală, în limbi cu circulație restrânsă sau limbi extincte (galeoportugues, bretonă, sefardică, tătară, occitană, latină) dar și în limbi vii (română, engleză, germană, poloneză).
HUNIADI CANTORES
Muzică medievală
Grupul a fost înfiinţat în decembrie 2006, de către Mircea Goian,cu scopul de a promova legendele locale și imaginea Castelului Corvinilor,din vremuri memorabile,în care viaţa la castel a avut o strălucire specială.
În timp, Huniadi Cantores a evoluat, fiind în măsură să ofere publicului lucrări muzicale din perioada medievală şi a renaşterii, din diverse colțuri ale Europei, evidențiind instrumentele vechi,istoria lor și modul în care sunt puse în valoare,în funcție de piesele muzicale care le-au fost destinate.
Aranjamentele muzicale sunt realizate, în exclusivitate, de către membrii grupului,melodiile fiind reinterpretate într-o manieră particulară.