Festivalul Filmului European revine la Brașov, între 24-26 mai

Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Consiliul Județean Brașov și Centrul Cultural Reduta completează bogatul weekend cultural din Brașov cu 7 filme europene de referință, printre care se regăsesc filme de ficțiune, documentare și de animație – proiecții cu intrare liberă.

La seara de gală de vineri, 24 mai, de la Centrul Cultural Reduta, va fi proiectat documentarul Atlantic bar, al regizoarei Fanny Molins (producție Franța, selecționată în 2022 la ACID Cannes), un tablou emoționant al unei lumi în curs de dispariție.

,,Suntem bucuroși și onorați deopotrivă să fim gazdele unui eveniment de o asemenea amploare. Centrul Cultural Reduta a prezentat publicului în ultimii 4 ani numeroase producții cinematografice, multe dintre ele în premieră, majoritatea românești.Festivalul Filmului European care se va desfășura între 24 și 26 mai, evidențează rolul pe care Centrul Cultural Reduta și l-a asumat, ca verigă în lanțul cultural european’’, comunică Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.

„Sunt mulți ani de când nu am mai poposit în Brașov, și mă bucur nespus că profesionalismul și entuziasmul partenerilor noștri de aici ne-au convins să revenim. Momentul este cu atât mai relevant, pentru că ne aflăm într-un an în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm în Festivalul nostru. Iată, suntem la 35 de ani după 1989, iar amintirile momentelor de atunci tind să devină istorie. Am convingerea că unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor definitorii, cele care marchează crucial vremurile. Suntem la distanță de o întreagă generație și le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural. Ca semn de sprijin și recunoaștere a parcursului european al Republicii Moldova vom fi prezenți și la Chișinău. De altfel, este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna viitoare.” a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Citeste și:  Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în portocaliu, astăzi, pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. La Brașov, Festivalul este organizat cu sprijinul: Consiliului Județean Brașov și Centrul Cultural Reduta.

Festivalul a început la București și a continuat în Botoșani, Târgu Mureș, Sibiu, Chitila, Curtea de Argeș și după ediția din Brașov, Festivalul se va încheia la Chișinău (Cinema Odeon), între 6-8 iunie.

Continuăm tradiția de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor român care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci laFestivalul de film de la Sofia.

Citeste și:  Peste 300 de sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei electorale

„Spot-ul ediției din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluție. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediției 28.FFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.