Festivalul „L’art d’Eco” 2025: Elevii de gimnaziu își pot pune creativitatea în lumina reflectoarelor prin teatru, film și arte vizuale, la Pitești

Cu scopul de a încuraja și stimula creativitatea elevilor în domeniile artelor vizuale, teatrului și filmului, Colegiul Ecologic din Pitești organizează Festivalul „L’art d’Eco”, ediția 2025. Evenimentul va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Victoriei din Pitești, cu participarea mai multor artiști, profesori și oameni de cultură.

Pe lângă trofeul festivalului și locurile I, II și III, organizatorii au stabilit premii speciale la fiecare categorie de concurs. Acestea din urmă se vor acorda pentru lucrările care se referă la „Anul Centenar al Patriarhiei Române”,„Anul Eminescu”și„Anul Național al Copilului”.

Cele trei secțiuni de concurs la care elevii de gimnaziu pot participa, individual sau în grup, sunt:

Concursul de teatru „Ioan V. Maftei-Buhăiești”

La această secțiune se vor prezenta creații proprii sau adaptate de teatru (inclusiv monolog și recitare), unde juriul va puncta, în mod special, motivele sau temele creștine regăsite în piese, dar și elementele legate de natură și copilărie.

Cu ocazia „Anului Eminescu”, juriul încurajează prezentarea unor piese de teatru dedicate geniului național și universal Mihai Eminescu, pentru care se va acorda un premiu special.

Citeste și:  Participă la sondajul dedicat Aeroportului Brașov și contribuie la dezvoltarea serviciilor pentru pasageri

Cu ocazia „Anului Național al Copilului”, juriul va acorda un alt premiu special, denumit „Ion Creangă”, pentru momentul care exprimă cel mai bine viața și valorile copilului român.

Pentru momentul care va aduce un omagiu Reginei Maria a României (la 150 de ani de la naștere), juriul va acorda premiul „Stella Maris”. Fiecare moment trebuie să aibă o durată cuprinsă între 2 și 25 de minute.

Concursul de scurtmetraj „Nicholas Dimăncescu”

La 40 de ani de la nașterea regizorului Nicholas Dimăncescu, juriul încurajează elevii să realizeze filme artistice sau documentare (între 5 și 25 de minute) ce au ca temă istoria românilor, a unor locuri sau întâmplări din trecut.

Cu ocazia „Anului Centenar al Patriarhiei Române”, se va acorda un premiu special pentru proiectul care va exprima cel mai bine viața creștinului român sau a unei personalități din istoria Bisericii, ori care va prezenta cel mai bine momente importante din istoria Bisericii.

Citeste și:  Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Premii speciale se vor acorda și pentru proiecte care se referă la „Anul Eminescu”,„Anul Național al Copilului”și Regina Maria a României.

Juriul secțiunilor de teatru și scurtmetraj este format din: Luminița Borta (președinte de onoare), Raluca Găină (președinte), Claudiu Dumitrache, Andreia Dumitrică și Sebastian Stanciu.

Concursul de arte vizuale „România Europeană”

În cadrul acestei secțiuni se vor puncta fotografiile, desenele, picturile și alte creații plastice (ex: sculptură) care exprimă rolul și identitatea României în Europa, arătând valori românești consacrate.

Se vor acorda premii speciale pentru lucrări care se referă la „Anul Centenar al Patriarhiei Române”, „Anul Eminescu”, „Anul Național al Copilului” și la Regina Maria a României.

Elevii pot prezenta între 1 și 5 lucrări.

Juriul secțiunii de arte vizuale este format din: Verginia Vedinaș (președinte de onoare), Dorin Grecu (președinte), Daniela Ștefănescu, Răzvan Vișan șiCristiana Sima.

Citeste și:  Alertă meteo de la ANM. Cod galben de vânt puternic şi viscol. Meteorologii anunță ploi, lapoviţă şi ninsoare

Potrivit organizatorilor, înscrierile se pot face la adresa de e-mail colegiul.ecologic@gmail.com, între 10 februarie și 24 martie 2025.

Formularul de înscriere se regăsește pe pagina de Facebook a Colegiului Ecologic Pitești sau poate fi solicitat la adresa de e-mail menționată.

Lansare de carte și proiecție de film

Cu ocazia „Anului Eminescu”, în cadrul festivalului se va lansa „Acatistul simbolic al lui Mihai Eminescu”, alcătuit de Claudiu Dumitrache și prefațat de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Totodată, se va lansa volumul de aforisme „Gânduri către semeni” al tânărului debutant Sebastian Zidaru. Programul mai cuprinde proiecția unor filme și documentare in memoriam Nicholas Dimăncescu și lansarea noilor proiecte inițiate de Colegiul Ecologic Pitești pentru perioada 2025-2029, inclusiv a doua ediție a Festivalului Național de Știință și Arte „Basarab Fest”.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Myosotis Media Group,Teatrul Victoriei Pitești, Cercetașii României – Aventura Pitești, GMR Media, ibis Styles Piteşti și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.