Festivalul Musica Barcensis – Ediția a XV-a se încheie duminică la Cristian

A XV-a ediție a Festivalului Musica Barcensis se încheie duminică, 1 septembrie 2024, cu un concert în biserica fortificată din Cristian, avându-i ca protagoniști pe muzicienii berlinezi Volker Jaekel și Gert Anklam. Ei cântă împreună, în diverse formații, de mai mulți ani şi fac parte din acei muzicieni care au găsit festivalul în mediul online și prin contactul cu alți muzicieni care au evoluat în Țara Bârsei.

Ei doresc să descopere patrimoniul nostru cultural și să intre în contact cu publicul festivalului. Repertoriul propus este cu siguranță o primă audiție pentru noi toți.

Organistul Volker Jaekel susține o activitate concertistică intensivă ca pianist și organist în numeroase proiecte multiculturale internaționale. A susținut numeroase concerte, turnee și festivaluri în întreaga lume. Anul acesta va fi prezent în România, la Musica Barcensis, într-un duo muzical, alături de saxofonistul berlinez Gert Anklam, un muzician și compozitor versatil și experimentat, cu un viu interes pentru culturile muzicale non-europene și abordările non tradiționale ale sunetului, ce îmbogățesc și lărgesc spectrul talentelor și proiectelor sale muzicale.

Citeste și:  Sportivi din 15 ţări, la Râşnov, în weekend, la Cupa Mondială de vară la sărituri cu schiurile

Versatilitatea muzicală a duo-ului Anklam & Jaekel, dată de influențele colaborărilor cu muzicieni din alte culturi, dar și de interpretarea unui repertoriu larg, de pe întreg mapamondul, jazz, pop și lucrări din sfera muzicii clasice, atrage la concertele lor un public divers. Programul lor este inedit și variat prin includerea unor instrumente rare, cum ar fi orga chinezească Sheng (unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale tradiționale chinezești) și cea portativă (orgă europeană, portabilă, din secolul al XI-lea).

Ritmurile alerte se îmbină cu melodiile imnurilor medievale și cele ale tangoului, în aranjamente neobișnuite cu acorduri corale bisericești. Improvizația lor poate fi surprinzătoare, dincolo de spațiu și timp, muzica veche fiind interpretată în mod unic. Pe lângă aranjamentele moderne de imnuri bisericești și compozițiile proprii, repertoriile lor cuprind un spectru muzical larg până la tangoul argentinian de Astor Piazzolla.

Citeste și:  Brașovul, în etapa finală de selecție pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic

În cadrul concertului de duminică vor putea fi ascultate prelucrări deosebite ale muzicii corale vechi, compoziții proprii, peisaje orchestrale de orgă, improvizații captivante, orga chinezească Sheng, portativul, cu rădăcini în Evul Mediu și orga de biserică, la care va cânta Volker Jaekel. Toate acestea într-un dialog muzical cu saxofonul plin de sonoritate al lui Gert Anklam. Din program fac parte lucrări de Astor Piazzolla, Abdullah Ibrahim, August Harder, Hans Leo Haßler, Severus Gastoriu, dar și două compoziții aparținând lui Gert Anklam.

Ultimul concert al ediției din acest an a Festivalului Musica Barcensis ne oferă încă o dată ocazia de a ne încărca cu energie și inspirație în spațiul frumos al bisericii fortificate din Cristian.

Citeste și:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% românesc, la Brașov

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.