Filmele premiate la Festivalul de la Cannes vor rula la Centrul Cultural Reduta

Pentru al treilea an, Les Films de Cannes a Braşov prezintă filmele premiate la cel mai important festival de film din lume
-ediţia a 3-a are loc între 23 şi 27 octombrie 2019 la Centrul Cultural Reduta şi la Cinema One –

Cea de-a 3-a ediţie Les Films de Cannes a Braşov oferă publicului prilejul de a viziona o selecţie a celor mai aşteptate filme din programul Festivalului de Film de la Cannes. Producţiile care au câştigat Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul juriului, Premiul pentru interpretare masculină şi Premiul pentru interpretare feminină vor rula la Centrul Cultural Reduta (23-24 octombrie) şi Cinema One (25-27 octombrie).

În prima zi de festival, la Centrul Cultural Reduta, poate fi vizionat Little Joe, un film despre o plantă modificată genetic, cu proprietăţi remarcabile: îngrijită corespunzător, aceasta îşi face fericit proprietarul. Jessica Hausner, un nume deja consacrat al cinema-ului austriac, a participat în competiţia oficială a festivalului cu acest comentariu vizual despre importanţa fericirii, care reconfirmă acuitatea regizorală şi alegerile artistice imprevizibile ale cineastei. Lungmetrajul care i-a adus actriţei Emily Beecham Premiul pentru interpretare feminină a avut parte de o primire pozitivă din partea criticilor şi a publicului; Variety considerându-l „un film artistic deconcertant şi hipnotic despre o plantă foarte sinistră”.

Joi, 24 octombrie, tot la Centrul Reduta, va fi proiectat Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Celine Sciamma, peliculă ce a obţinut Premiul pentru Cel mai bun scenariu în 2019. Recompensată cu numeroase premii, cineasta Celine Sciamma a fost o prezenţă constantă la Cannes încă de la debutul său, Naissance des pieuvres. Portrait de la jeune fille en feu a avut parte de recenzii foarte bune, fiind inclus instant de IndieWire pe lista celor mai bune filme ale deceniului. În Franţa secolului al XVIII-lea, o tânără pictoriţă, Marianne, este angajată să-i facă potretul de nuntă al lui Heloise, în secret. Ea trebuie să-şi observe modelul ziua pentru a o putea picta noaptea. Relaţia dintre cele două femei va deveni tot mai strânsă pe măsură ce împărtăşesc ultimele momente de libertate ale lui Heloise. Primul film de epocă al regizoarei este „atât de bun încât îţi vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înţelege exact cum a făcut”, citim pe Hollywood Reporter.

Citeste și:  România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

Cea de-a treia zi de festival aduce, la Cinema ONE, Les Miserables, un film despre violenţa din periferiile capitalei franceze şi tensiunile dintre rezidenţi şi poliţie. Deşi nu este o adaptare după celebrul roman al lui Hugo, filmul împarte cu acesta cadrul suburbiei muncitoreşti Montfermeil. Ladj Ly, regizorul şi scenaristul lungmetrajului, a reuşit „o minune tehnică şi un debut uluitor” după cum spune Variety. La Cannes, Les Miserables a fost primit cu ovaţii unanime şi a reuşit performanţa să-i învingă pe Tarantino, Almodovar, Loach şi Dolan, adjudecându-şi Premiul Juriului (ex-aequo).

Sâmbătă, publicul braşovean are ocazia să vadă ultimul film al lui Pedro Almodovar, Dolor y Gloria. Prezent în competiţia oficială la Cannes, filmul marchează a şaptea colaborare cu Antonio Banderas şi i-a adus acestuia Premiul pentru interpretare masculină. Salvador Mallo (interpretat magistral de Banderas) este un cineast aflat în plină criză creativă, afectivă şi de sănătate. Redescoperindu-şi trecutul, Salvador simte nevoia urgentă de a-l povesti, şi graţie acestei presiuni interioare îşi găseşte salvarea. O poveste dură şi emoţionantă, pentru care Banderas a trebuit, conform propriilor mărturisiri, să-şi suprime personalitatea ca să recreeze un alter ego al regizorului. Rezultatul acestei colaborări excepţionale a fost întâmpinat cu aprecierea unanimă a presei şi a publicului, fiind o „bijuterie senzuală şi profund personală, un film despre plăcere care devine, în sine, o plăcere” (The Guardian).

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Tot pe 26 octombrie, va fi proiectat şi cel mai recent film semnat de Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, care continuă să uimească, de data aceasta cu Matthias et Maxime, selectat în competiţia oficială. Este o poveste despre doi prieteni din copilărie care se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. Dar acest sărut aparent inofensiv îi afectează profund şi generează un mix de confuzie şi emoţie pentru cei doi. Recompensat la Festivalul de la Cannes, la Festivalul de la Veneţia sau la cel din Rotterdam, Xavier Dolan revine pe Croazetă cu o dramă intensă şi delicată despre prietenie, iubire şi identitate personală.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Câştigătorul Palme d’Or al celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de la Cannes, Parasite (Gisaengchung) va putea fi văzut în ultima zi a festivalului, pe 27 octombrie. Ultima peliculă a lui Bong Joon-ho este o „tragicomedie excepţională despre inegalităţile sociale din Coreea modernă” (Variety). Şomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park şi viaţa lor plină de farmec, până într-o zi când existenţele lor se împletesc în urma unui incident neaşteptat. Acesta este începutul unui şir de întâmplări imprevizibile care converg „într-un film genial, captivant şi care refuză categoriile”, conform IndieWire.

Preţul biletelor la Centrul Cultural Reduta este de 10 lei – conform programului de proiecţii de la casieria Centrului Cultural Reduta. Tarifele pentru proiecţiile de la Cinema One pot fi consultate pe site-ul şi aplicaţia Cinema ONE sau la casieria cinematografului.

Filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Filmele Les Miserables, Dolor y Gloria, Matthias et Maxime, Parasite sunt subtitrate şi în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.