Filmul ”IVAN, omul cu rădăcinile în apă”, prezentat la Paris, la Casa României

Casa României din Paris a fost ieri, din nou, gazda unui moment emoționant – lansarea internațională a filmului ”IVAN, omul cu rădăcinile în apă”, un documentar dedicat marelui Ivan Patzaichin. Din nou arta și sportul au coexistat în Casa României, iar componenții TEAM ROMANIA s-au bucurat de clipe speciale.

”Astăzi vom vedea și o altă dimensiune a lui Ivan Patzaichin, o dimensiune culturală, o dimensiune prin care este promovată România. Un loc absolut superb din România – Delta Dunării”, a spus Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. ”Nu voi spune mai multe pentru că o să-l las pe Doru Frolu pe care îl felicit pentru tot ce a făcut cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, pentru toate proiectele pe care le-a pornit împreună cu Ivan Patzaichin – muzeul pe care l-a deschis anul acesta, fiind unul dintre ele.

Citeste și:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% românesc, la Brașov

”Filmul pe care îl vom vedea sunt convins că va aduce multă emoție și ne va introduce în dimensiunea culturală pe care nu mulți dintre noi o cunoaștem așa cum o cunosc realizatorii filmului”.

Doru Frolu, vicepreședintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 și invitatele speciale, Georgiana și Ivona Patzaichin, soția și fiica fostului canoist, Ana Preda, cea care a semnat regia peliculei, au povestit crâmpeie din viața lui Ivan.

Georgiana Patzaichin chiar a reușit să spună cum l-a convins pe marele canoist să nu abandoneze sportul de performanță, în 1976, după Jocurile Olimpice de la Montreal, când nu a cucerit nicio medalie.

Povestea a fost ascultată și de Cătălin Chirilă, favoritul din semifinala de astăzi a cursei de canoe simplu pe 1000 m, care a ratat inexplicabil calificarea în lupta pentru medalii. El a fost aplaudat de toți cei prezenți pentru performanțele reușite până în prezent și încurajat să continue pentru a-și realiza visul.

Citeste și:  Se dă startul înscrierilor pentru furnizorii de formare profesională care doresc să participe la programul Start-Up Nation 2024

”O să aveți ocazia să-l auziți și să-l vedeți pe Ivan ca și când ar fi aici, printre noi”, a spus Ivona despre film. ”Este o poveste foarte emoționantă și foarte sensibilă, meritul fiind al regizorului Ana Preda. Cei care l-ați cunoscut și aici sunteți destul de mulți, veți avea senzația că îl vedeți, că este aici cu noi și sunt convinsă că va fi aici cu noi. Veți avea ocazia să vedeți o poveste de viață, una de success, o poveste care din punctul meu de vedere ar trebui văzută nu neapărat de sportivi. Este o poveste pentru oameni care au nevoie să fie motivați și mai ales pentru copii”.

Citeste și:  USR propune lege prin care universitățile să asigure 75% din locurile pentru stagii de practică studenților

Filmul a început cu imagini superbe din Delta Dunării, iar vocea lui Ivan ne-a însoțit și ne-a spus povestea lui de când era copil până a ajuns campion olimpic, pentru că a plecat de acasă să devină campion olimpic, apoi a crescut campioni olimpici, apoi a devenit legendă.

Sursa, Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.