După ce Ministerul Finanțelor (MF) a clarificat oficial cum se calculează termenul pentru depunerea situațiilor financiare pe 2023, firmele pentru care s-a considerat (eronat) că l-au depășit ar putea să revină la impozitul micro, potrivit Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). Totuși, MF trebuie să instituie un mecanism pentru ca acest lucru să fie posibil, scrie avocatnet.ro.
„La solicitarea CECCAR, MF a clarificat data-limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente anului 2023 ca fiind 30 mai 2024, pentru societățile pentru care exercițiul financiar coincide cu anul calendaristic. În cadrul dialogului interinstituțional, la solicitarea CECCAR, reprezentanții ministerului au agreat instituirea unui mecanism care să permită entităților ce ar fi putut rămâne la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor și care au fost obligate să treacă la impozitul pe profit, ca urmare a depunerii situațiilor financiare anuale pe 30 mai 2024, să revină la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor. Mecanismul va fi unul opțional pentru aceste societăți”, scrie într-o informare publicată recent de CECCAR Business Magazine.
Este vorba de dilema care apărea, de mai mulți ani, în preajma termenului bilanțurilor anuale, dar care a căpătat proporții odată cu condiționarea aplicării impozitului micro, din 2024, de depunerea în termen a situațiilor financiare. Pe scurt, era neclar dacă la cele 150 de zile prevăzute de Legea contabilității se aplică sau nu o zi suplimentară, așa cum prevăd regulile pentru calculul termenelor din codurile civile.
În acest context, MF a clarificat, prin intermediul CECCAR, că se aplică o zi suplimentară la cele 150 de zile, astfel că termenul din 2024 pentru bilanțurile din 2023 a fost 30 mai, nu 29 mai.
Prin urmare, MF este de acord cu instituirea unui mecanism care să permită firmelor să revină la impozitul micro, după ce acestea au fost forțate (eronat) să treacă la impozit pe profit pentru că au depus bilanțurile pe 30 mai în loc de 29 mai. Momentan, este neclar cum va arăta acest mecanism de revenire la impozitul micro și ce formă va avea. Însă probabil că va fi vorba de o ordonanță de Guvern.
Sursa, Avocatnet.ro