Fonduri europene de peste 100 milioane euro pentru participarea activă a femeilor în economie, din 2024

În România, gradul de ocupare al femeilor pe piața muncii este de aproape 54%, arată datele INS din 2023. Disparitatea de gen rămâne, deci, înrădăcinată, la nivel de țară. Autoritățile anunță că în curând vor fi lansate programe de coeziune socială cu fonduri europene de peste 100 milioane euro. În acest context, Asociația Solidaritate și Egalitate a creat o campanie de informare publică, prin care femeile sunt încurajate să iasă în față, să vorbească public despre realizările lor și să devină parte dintr-o expoziție uriașă intitulată #wearehalf.

„În România, peste 40% dintre femei nu sunt angajate, conform INS. Dacă ele ar participa activ în economie, dacă ar fi încurajate să lucreze, cu toții am avea o societate mai solidă, iar fenomenele de violență ar scădea drastic. Aceasta este provocarea și ne dorim să convingem cât mai mulți bărbați în funcții de decizie că nu este doar o problemă cu care ne confruntăm noi femeile, ci mai degrabă o problemă cu care afectează întreaga societate. Campania #WeareHalf a început cu o expoziție eveniment, care a circulat prin mai multe orașe, cu portrete de femei cu reușite remarcabile în ciuda inechității. Ne dorim să o extindem în toată țara, printr-o caravană, pentru ca mesajele și instrumentele, pe care le punem la dispoziție, să ajungă la cât mai multe femei”, a declarat Mihaela Raluca Tudor, fondatoare a Asociației Solidaritate și Egalitate și CEO Tudor Communications.

Asociația Solidaritate și Egalitate a lansat oficial campania „Nominalizează o Femeie Extraordinară”, din cadrul mișcării sociale #WeAreHalf, la sediul Ambasadei Suediei, cu susținerea Excelenței Sale Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România.

Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România: „Ne bucurăm să găzduim astăzi această campanie și câteva dintre portretele unor femei extraordinare care se remarcă în diverse domenii de activitate. Un lucru minunat care s-a întâmplat în acest an a fost câștigarea premiului Nobel pentru Științe Economice de către o profesoară de la Universitatea Harvard. Claudia Goldin a realizat un studiu despre inegalitățile de gen existente pe piața muncii. Acum mai trebuie doar să punem în practică obiectivele de egalitate de gen, dar pentru asta suntem azi aici. Să ne susținem reciproc pentru a le transforma în realitate.”

Fonduri europene pentru egalitatea de gen

România și-a propus un cadru strategic coerent și cuprinzător în domeniul egalității de șanse și al violenței în familie. Acesta a fost aprobat la nivel de Guvern, în decembrie 2022, și în baza sa, Comisia Europeană a decis să acorde fonduri substanțiale pentru promovarea implicării femeilor în societate.

Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Investiții și Proiecte Europene: „România a decis să aloce fonduri pentru dezvoltarea femeilor prin intermediul unor programe de coeziune socială. Aceste politici conțin măsuri dedicate pentru creșterea participării femeilor pe piața muncii, prin promovarea egalității de șanse și a respectării echilibrului dintre viața profesională și viața privată. Femeile sunt susținute să se angajeze, să își crească copiii, în paralel, sunt sprijinite să se reintegreze pe piața muncii și chiar să pornească sau să își accelereze afacerile. Bugetul total alocat se ridică la peste 100 milioane euro din fonduri europene”.

Elena Gaspar Ion este președinta Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), singura femeie din România cu o poziție de conducere din domeniu. Activitatea ei are în vedere protecția mediului, respectiv colectarea deșeurilor de tip baterii.
Din septembrie 2023, SNRB a devenit membru în board-ul EUCOBAT (Asociația Europeană a Sistemelor Naționale de Colectare a Bateriilor), iar Elena este singura femeie care face parte din acest consiliu director și prima din Europa Centrală și de Est – „Într-un domeniu care este ocupat majoritar de bărbați, o femeie trebuie să fie de două ori mai bună ca să poată să-și afirme punctul de vedere. Iubesc ceea ce fac în domeniul industriei durabile și cred că o natură protejată și echilibrată este legată de protecția drepturilor femeilor. La urma urmei, Mama Natură este și ea femeie!”.

„Chiar dacă nu am ajuns la anvergura țărilor după al căror nivel de calitate a vieții tânjim, știu că aceasta e direcția corectă. Pentru că asta fac de mai bine de 25 de ani și văd transformarea. Aspirăm la atitudinea, educația și prosperitatea țărilor exemplu, dar uităm să corelăm aceste realități cu reprezentarea femeilor în parlament și în instituțiile decizionale. Egalitatea de gen este un exercițiu civic pe care trebuie să îl practicăm cât mai des ca să ajungă să ne intre în reflex. Copiii noștri deja au antrenament, iar asta ne confirmă că e direcția corectă. Asta presupune responsabilitate, conștiință personală și vigilență. Multă vigilență”, spune și Daniela Palade Teodorescu, jurnalistă, membră fondatoare Asociația Solidaritate și Egalitate, coordonatoarea publicației online FeminismForReal.com.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, ONG-urilor și Asociațiilor care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor, persoane publice și jurnaliști.

Citeste și:  Peste 300 de sesizări cu privire la săvârşirea unor fapte care contravin legislaţiei electorale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.