Forumul economic „Zilele Francofone de la Brașov”

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a participat astăzi la deschiderea forumului economic „Zilele Francofone de la Brașov”, un eveniment de excepție dedicat francofoniei și diversității culturale, care se desfășoară în perioada 18-19 noiembrie.

Au fost, de asemenea, prezenți ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, și primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.

Manifestarea, ce reunește reprezentanți ai mediului diplomatic, universitar, economic și cultural, are loc sub patronajul Grupului Ambasadorilor și Instituțiilor Francofone (GADIF) și este organizat de Alianța Franceză, Universitatea Transilvania, Agenția Universitară a Francofoniei și Agenția Consulară a Franței la Brașov, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Institutul Francez din România și Campus France.

Citeste și:  Astăzi începe Festivalul Național Lira din Maramureș. Tineri talentați din Brașov vor urca pe scena festivalului

Prefectul Mihai Cătălin Văsii le-a urat bun-venit oaspeților și a evidențiat faptul că județul Brașov este unul dintre cele mai dezvoltate ale României și, în același timp, un spațiu care, de secole, este unul al toleranței, al diversității culturale și al bunei înțelegeri între etnii: „În Brașov, românii, șașii, maghiarii, grecii, italienii și alte etnii care l-au locuit în decursul istoriei au trăit și au muncit împreună pentru dezvoltarea comunității. Aici s-au afirmat personalități din toate aceste etnii. Amintesc doar câteva: umanistul și reformatorul sas Johannes Honterus, poetul și revoluționarul român Andrei Mureșanu, părintele imnului național al României, mitropolitul Andrei Șaguna, scriitorul Aprily Lajos, scriitorul Ștefan Baciu, artistul fotograf Brassai, poetul Ștefan Octavian Iosif, scriitoarea Eva Lendvay, cântărețul și compozitorul Peter Maffay, tenismenul și omul de afaceri Ion Țiriac și mulți alții”.

Citeste și:  Bilete în vânzare pentru concertele André Rieu: trăiește magia muzicii live, în 2025, la BTarena, Cluj-Napoca

„În viața multiculturală a Brașovului un loc important îl ocupă francofonia. Avem investitori francezi și francofoni care formează un mediu de afaceri puternic. Aici funcționează Consulatul Onorific al Republicii Franceze, Alianța Franceză și Clubul Francofon de Afaceri. Iar aceste structuri sunt implicate organic în viața comunității, atât economic, cât și din punct de vedere cultural, educativ și civic. De asemenea, militarii francezi din Grupul de Luptă Avansat Consolidat al NATO, cu baza în județul nostru, la Cincu, au o c ontribuție însemnată la asigurarea securității în această zonă a flancului de est al NATO. Iată, așadar, câteva repere care mă îndreptățesc să afirm că Brașovul reprezintă un exemplu de bune practici în ceea ce privește multiculturalitatea. Iar faptul că aici este locul în care se desfășoară o atât de importantă manifestare, cu o atât de prestigioasă participare precum Zilele Francofone reprezintă încă un argument în acest sens”, a mai spus prefectul județului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.