Cea de-a treia zi a conferinței de politici publice care se desfășoară în cadrul Forumului Orașelor Verzi este dedicată ,,Puterii comunității” și modului în care cetățenii se pot implica și pot influența luarea deciziilor în ceea ce privește adoptarea de politici la nivel național și european.
Un subiect distinct a fost dedicat instituției Procurorului Verde al UE, ca parte a Parchetului european (EPPO), prezentat de inițiatorul proiectului, europarlamentarul Vlad Gheorghe.
,, Cât de important e Procurorul Verde European? Extrem de important pentru România, foarte important pentru Europa. Nu există criminalitate de mediu care să cunoască granițe. Dimpotrivă, infractorii de obicei caută granițele pentru că știu că acolo se opresc autoritățile atunci când îi caută dintr-o țară sau din cealaltă. Pentru România, bineînțeles, probleme foarte importante – tăierile ilegale de pădure, traficul de deșeuri, pentru că noi de obicei suntem țară care primim; pentru Uniunea Europeană, pe lângă aceste probleme, putem să adăugăm traficul de specii protejate și multe, multe, alte probleme de mediu, dar, doar pe traficul de specii protejate, vorbim de peste trei miliarde de euro pe an piață de desfacere, cu totul ilegal. Asta este o infracțiune de mediu. În România avem, să spunem, o piață «de desfacere» pentru lemn tăiat ilegal de șase miliarde de euro. Foarte multe miliarde de euro la îndemână. Din punctul de vedere al Parlamentului European, noi vedeți că deja am reușit să votăm această inițiativă. Este doar un pas, pentru că legislația în Uniunea Europeană merge destul de greu. Este un proces birocratic foarte anevoios, dar am avut deja două voturi pozitive pentru Procurorul Verde European. Urmează să mai avem un vot săptămâna viitoare și, un pas foarte important: se rediscută acum directiva pentru criminalitatea de mediu, iar acolo, dacă vom reuși să avem o prevedere cu privire la procurorul verde european, va fi un pas important spre crearea acestei instituții”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe.
Totodată, el a dat un exemplu și despre cum ar putea România să se protejeze împotriva infracțiuni de mediu în domeniul tăierilor ilegale.
,,În legislația românească, cel mai bine ar fi fost să avem DNA-ul pădurilor, o lege care inițial a trecut, după care tocmai de Guvern a fost contestată la Curtea Consituțională, și acum, din păcate, zace într-un sertar undeva la Parlament”, a precizat europarlamentarul.
Ideea înființării Procurorului Verde al UE este propunerea pe care europarlamentarul Vlad Gheorghe a făcut-o în 2021, aceasta devenind inițiativă în Parlamentul European a grupului Renew Europe.
Conform lui Vlad Gheorghe, infracțiunile de mediu sunt insuficient declarate și anchetate în UE, astfel că mandatul Parchetului European ar trebui extins și asupra acestui domeniu.
Potrivit unui raport al Interpol, infracțiunile de mediu au ajuns în ultimii ani pe locul al treilea în lume, după traficul de droguri și contrafaceri. Mai mult, ele sunt principala sursă de finanțare pentru grupări separatiste, teroriste, extremiste.
La nivelul anului 2018, infracțiunile de mediu – furtul, exploatarea ilegală și vânzarea ilegală a resurselor naturale – produceau între 110 și 281 de miliarde de dolari la nivel global, conform Interpol. Jumătate din această valoare provenea din tăieri ilegale, iar creșterea anuală ar putea fi în jur de 5%. Europol are calcule diferite: între 70 și 213 miliarde de dolari, însă doar din infracțiuni transfrontaliere.
Vă reamintim că, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu este evenimentul principal și cea mai mare conferință de mediu din România.
Tema Conferinței din acest an – „Provocarea Energiei – Găsește-ți puterea” – a adus la masa dezbaterii primari, funcționari publici, politicieni, experți, policy makers, reprezentanți ai sectorului de business și pe cei din sectorul ONG pentru a găsi împreună cele mai bune soluții care pot fi aplicate în problemele de mediu stringente din orașe și municipii.
Mai multe informații despre conferință și despre activitățile derulate în cadrul Forumului Orașelor Verzi pe https://www.fovbv.ro/.