Françoise Hardy, celebră cântăreață franceză, a decedat la 80 de ani

Françoise Hardy, una dintre cele mai de succes vedete pop din Franța, a murit la vârsta de 80 de ani, anunță ziarul britanic The Guardian. Cântăreața suferea de un deceniu de cancer. Moartea ei a fost anunțată de fiul ei, colegul muzician Thomas Dutronc, care a scris pe Instagram „Maman est partie” (sau, în engleză, „mum is gone”), alături de o fotografie de copil cu el și Hardy.

Hardy suferea de cancer limfatic din 2004 și a urmat ani de zile radioterapie și alte tratamente pentru această boală. În 2015, ea a fost plasată pentru scurt timp în comă indusă după ce starea ei s-a agravat, iar în anii care au urmat a avut probleme cu vorbirea, înghițirea și respirația. În 2021, ea a pledat în favoarea eutanasiei, spunând că Franța este „inumană” pentru că nu permite această procedură.

Citeste și:  Proiectul de robotică și programare Meet and Code "O călătorie în Univers cu BIT și EVO", pentru elevii pasionați de astronomie și tehnologie a luat sfărsit

Hardy s-a născut în mijlocul unui raid aerian în Parisul ocupat de naziști, în 1944, și a fost crescută în oraș, în mare parte de mama sa. La vârsta de 16 ani, a primit cadou prima ei chitară și a început să scrie propriile cântece, să le cânte live și să dea audiții pentru casele de discuri. În 1961, a semnat un contract cu Disques Vogue. Ascensiunea a început pentru artistă în 1962 cu succesul instantaneu – peste 2 milioane de exemplare vândute – „Tous les garçons et les filles”, pe care l-a scris şi compus, o performanţă rară la acea vreme, scrie agenția News.ro.

Avea 18 ani pe atunci şi a fost primul ei disc. Françoise Hardy, o femeie plină de contradicţii, a pătruns în plin val yéyé, dar nu se potrivea cu adevărat etichetei. În această perioadă lipsită de griji, versurile ei melancolice au ieşit în evidenţă: „Oui mais moi, je vais seul par les rues, l’âme en peine/oui mais moi, je vais seul, car personne ne m’aime”.

Citeste și:  Brașovenii au din nou acces la Bazinul Olimpic! Înot la prețuri accesibile în Brașov (Galerie Foto)

În afară de acest succes, publicul îşi va aminti de vocea ei delicată, de cuplul pe care l-a format cu Jacques Dutronc (din uniunea lor s-a născut Thomas, care a devenit şi el cântăreţ ca şi părinţii săi). Ea a fost, de asemenea, ambasadoarea eleganţei pop franceze şi internaţionale, un „ideal feminin” pentru Mick Jagger, o figură marcantă a lumii muzicale franceze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.