Fumatul interzis în apropierea școlilor și a stațiilor de transport în comun. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat

Fumatul ar putea fi interzis în aproprierea unităților de învățământ, dar și în apropierea stațiilor de transport în comun. De asemenea, cei care aruncă mucurile de țigară pe jos și sunt prinși ar urma să fie sancționați cu o amendă de la 100 la 500 de lei. Un proiect în acest sens a fost adoptat tacit de Senat.

Un proiect inițiat de parlamentarii Uniunii Salvați România care interzice fumatul în apropierea școlilor, a unităților sanitare și a stațiilor de transport în comun a fost adoptat tacit în Senat. Scopul este acela de a extinde protecția pentru nefumători.

„Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.

Citeste și:  Bursa locurilor de muncă de la Brașov: Succes în angajarea a peste 350 de persoane și implicarea elevilor în explorarea pieței muncii

De asemenea, în raportul inițiatorilor a fost prezentat și un studiu realizat de Organizația Salvații Copiii. Potrivit acestuia, 15% „dintre fumătorii adulţi din România, adică un fumător din şase, au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani.”

„14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnic. 8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice”, se mai arată în expunerea de motive.

Citeste și:  Primăria Brașov a finalizat lucrările de consolidare a drumului spre Poiana Brașov

De asemenea, aruncarea mucurilor de țigară sau a altor deșeuri cu tutun în locurile publice va fi sancționată. Parlamentarii USR vor ca oamenii care sunt prinși să primească o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, care este for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.