Fundația Orange lansează cea de-a X-a ediție a programului SuperCoders, dedicat copiilor pasionați de programare

Fundația Orange România, în parteneriat cu Simplon România, lansează cea de-a X-a ediție a programului de educație digitală SuperCoders, dedicat copiilor cu vârste între 10-14 ani, pasionați de animație și programare. Începând cu ediția de anul acesta, programul, care a fost lansat și implementat de Orange, va fi continuat de fundație, în acord cu misiunea sa de a contribui la promovarea educației digitale. Fundația Orange s-a alăturat SuperCoders anul trecut și continuă în acest fel tradiția inițiativei prin care peste 4.500 de copii au dobândit competențe digitale.

Ediția aniversară SuperCoders se desfășoară anul acesta în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024 și cuprinde trei etape: Caravana, cu ateliere de programare în Scratch, care se vor desfășura atât în sediul Orange Digital Center, cât și în școlile care fac parte din programul Digitaliada, dar și online, Competiția națională și Academia de robotică la care vor participa copiii cu cele mai bune 50 de animații. Fiecare sesiune are rolul de a-i încuraja pe cei mici să-și urmeze pasiunea pentru tehnologie, de a-i motiva să creeze animații interactive și, astfel, să dobândească noi competențe.

„Fundația Orange are ca principal obiectiv promovarea educației digitale, în linie cu strategia companiei #OrangeForward, iar acesta este și motivul pentru care anul trecut ne-am alăturat cu entuziasm programului SuperCoders. Am dorit să ducem acest proiect mai aproape de comunitatea construită în cadrul programelor Fundației – Digitaliada și Orange Digital Center. În școlile Digitaliada, elevii și profesorii utilizează în procesul educațional conținut digital, astfel a fost un demers firesc să ne alăturăm Orange și să sprijinim pasiunea copiilor pentru tehnologie. Vom continua să scriem povestea SuperCoders, vom continua să investim în dezvoltarea creativității tinerilor prin joacă și îi vom ajută să dobândească abilitățile necesare pentru a face din tehnologie un instrument care să-i ajute în parcursul profesional”, a declarat Ovidiu Ana, Director Executiv Fundația Orange.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Etapele programului SuperCoders #10

Caravana, prima etapă a programului, se va desfășura în perioada octombrie-noiembrie 2023. O serie de ateliere online, în care trainerii Simplon România vor explica pas cu pas bazele programării în Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii. În plus, creatoarea de conținut Karinul va susține o demonstrație live, în care va arăta cum se poate realiza o animație în SuperCoders #10. Atelierele vor fi transmise pe canalul de Youtube Fundația Orange.

Continuând modelul început anul trecut, și în cadrul ediției 2023, caravana SuperCoders va ajunge în școlile din programul Digitaliada, de data aceasta la Bistrița și Suceava, iar profesori din 30 de școli vor participa online la sesiuni speciale de perfecționare în Scratch.

Noutatea pe care o aduce SuperCoders #10 este reprezentată de organizarea a patru ateliere în București, în cel mai amplu hub de educație digitală, Orange Digital Center lansat anul acesta de Fundația Orange. Aceste ateliere sunt dedicate atât elevilor din școlile Digitaliada cât și copiilor care provin din medii vulnerabile, care trebuie să beneficieze de șanse egale prin acces la tehnologie.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

„Viziunea noastră, consolidată prin parteneriatul cu Orange și acum cu Fundația Orange, este de a oferi acces la educația digitală pentru toți. Pasiunea pentru tehnologie și educație ne unește în demersul de a modela viitorul digital al generațiilor viitoare și de a pune la dispoziția profesorilor resurse și instrumente necesare în acest proces educațional. Mentorii echipei Simplon sunt dedicați să ofere ateliere personalizate, concepute pentru a fi integrate în curriculum-ul școlar actual”, a spus Ioana Rusu, Director Simplon România.

Competiția Națională SuperCoders, reprezintă a doua etapă a programului SuperCoders, în care copiii trebuie să creeze o poveste interactivă. Cu ajutorul imaginației și în baza informațiilor pe care le-au primit în cadrul atelierelor Scratch, participanții trebuie să îl ajute pe supereroul Coder, să ducă la bun sfârșit o nouă misiune, aceea de a găsi cea mai avansată formă de educație digitală pe care să o aducă pe Terra.

Toți participanții trebuie să completeze, până pe 19 noiembrie, 23:59, formularul de concurs în care să includă animația pe care au construit-o.

Premiile ediției aniversare sunt reprezentate de 50 de locuri în Academia SuperCoders, precum și tablete iPad și căști Apple AirPods. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Ultima etapă a programului SuperCoders, Academia online, reprezintă o adevărată aventură și o experiență amplă de programare pentru cei mai talentați 50 de copii. Timp de 12 săptămâni aceștia vor intra într-un modul avansat de robotică și electronică, desfășurat exclusiv online. Îndrumați de trainerii Simplon România, participanții vor învăța principii fundamentale de robotică, electronică și programare folosind kitul Arduino. Vor porni de la construirea primelor lor circuite și programe simple, vor trece prin noțiuni despre motoare, senzori, comunicare serială, până la codarea și implementarea diverselor funcții, prin lucru individual, dar și colaborativ. 

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Mai multe detalii despre ediția SuperCoders 2023 calendarul activităților, înscrieri și competiție sunt disponibile pe website-ul #OrangeDigitalCenter, în secțiunea dedicată SuperCoders.

Despre programul SuperCoders

Programul SuperCoders a fost lansat în 2014 de Orange România, împreună cu Simplon România, cu scopul de a promova educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații. Din 2022, Fundația Orange s-a alăturat inițiativei, iar din acest an, programul a trecut sub umbrela fundației. Până acum, în cadrul celor 9 ediții, peste 4500 de copii au beneficiat de experiența SuperCoders.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Cele mai importante programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center, “Susține un ONG”, „Digitaliada”, „Lumea prin culoare și sunet”, “Solidarity FabLabs” și “Centrul Digital pentru Femei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.