GALA SuperTeach 2023: Triunghiul ”perfect” profesor-elev-părinte, soluție pentru schimbarea educației din România

Profesori din toată țara, copii, părinți, reprezentanți ai mediului diplomatic, reprezentanți ai aparatului guvernamental și antreprenori s-au reunit aseară, 16 octombrie, la Teatrul Național București, în cadrul Galei SuperTeach, pentru a celebra educația și nevoia de parteneriat între toți actorii importanți pentru școala românească. Evenimentul, aflat la cea de-a 5-a ediție, a fost dedicat triunghiului profesor-copil-părinte, ilustrat cu multă emoție prin spectacolul de lectură ”Libertate”, pus în scenă în premieră națională de actorii Mirela Oprișor și Ciprian Nicula, în regia lui Claudiu Goga după o piesă semnată de Yann Verburgh.

Singur merg repede, împreună mergem departe. Oare unde am fi fost acum cu toții dacă am fi învățat puterea lui împreună mai devreme? Creșterea copilului este ca un zbor, care are două aripi, respectiv părintele și profesorul, iar aceste aripi trebuie să se sincronizeze pentru a ajuta copilul să ajungă la cea mai bună versiune a lui”, a explicat Felix Tătaru, președintele SuperTeach, simbolul triunghiului profesor-copil-părinte, care va sta la baza strategiei SuperTeach începând din această toamnă. De asemenea, Dragoș Anastasiu, co-fondator SuperTeach, a menționat că obiectivul Asociației este ca ”SuperTeach să devină un proiect național și să vorbim de schimbare de mentalitate în fiecare școală”.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

Fostă elevă a Școlii SuperTeach din Constanța, Școala Generală Dan Barbilian, Iulia Niculae, a vorbit în fața celor peste 500 de invitați (online și offline) la Gala SuperTeach despre momentul în care ”mă simțeam inferioară și copleșită, simțeam că nu țin pasul cu ceilalți în ceea ce privește matematica, cu doar câteva luni înainte de examen. Ce m-a ajutat a fost tocmai faptul că părinții și profesorul de matematică m-au susținut și am comunicat cu mentalitate deschisă unii cu ceilalți”.

Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach, a subliniat că nevoia creării unui ”triunghi echilateral” profesor-copil-părinte a fost evidențiată tocmai în urma celor doi ani de implementare a Programului de Mentalitate Deschisă în Educație (Outward Mindset) și de schimbare a culturii organizaționale de la Școala Generală ”Dan Barbilian” din Constanța, prima Școală SuperTeach din România. ”Cultura organizațională este precum aerul. Dacă nu îi dăm atenție, devine toxic și nu mai reușim să ne vedem ca oameni, indiferent dacă vorbim de cultura dintr-o școală, din familia noastră sau dintr-o organizație oarecare”, a afirmat Cristina Gheorghe.

Soluția este schimbarea mentalității noastre, apoi a comportamentelor

Profesorii nu sunt super eroi, ci sunt oameni ca toți ceilalți, care trec prin provocări, prin diferite stări și situații. Însă eu simt în fiecare zi că nu mă duc la muncă, ci la școală și asta face toata diferența. Vreau să fiu mai bun pentru copiii din clasa mea”,  a mărturisit pe scena Galei SuperTeach Alexandru Tănase, profesor de matematică în Focșani.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Pigmentând evenimentul cu un moment de umor și ironii inspirate din realitatea școlii românești, actorul Toni Grecu a concluzionat, pe un ton serios: ”Problema școlii românești este că vrea să schimbe comportamentul fără să schimbe mentalitatea. Schimbăm structura anului școlar, schimbăm cărți și multe altele, dar nu umblăm la mentalitate și nu înțelegem că școala românească nu dezvoltă curiozitatea, ci doar memoria”.

Prezent la Gala SuperTeach, Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Primului Ministru al României, a declarat: ”Din păcate, meseria de profesor a trecut în umbră, nu mai este etalon și model pentru tineri. Vă asigur că în Guvern aveți un partener sincer, care, deși mai și greșește, vrea să contribuie la o schimbare a societății”.

Licitație pentru educație – contribuția antreprenorilor la o educației cu mentalitate deschisă

Evenimentul a inclus și o licitație pentru educație cu scopul strângerii de fonduri pentru susținerea comunității profesorilor și părinților cu mentalitate deschisă. Reprezentanții mediului de afaceri prezenți la eveniment au licitat pentru opere de artă, experiențe, programe de dezvoltare sau bilete la diferite evenimente. De asemenea, cel mai implicat părinte, copil și profesor cu mentalitate deschisă au primit trofeul simbolic SuperTeach din partea partenerilor strategici ai Asociației – BCR, Fan Courier și Iulius.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Asociația SuperTeach înseamnă o comunitate de peste 30.000 de profesori, mai mult de 500 de evenimente dedicate acestora în ultimii cinci ani, 1.050  de profesori absolvenți ai Programului Mentalitate Deschisă în Educație (Outward Mindset), cu impact asupra 300.000 de elevi din întreaga țară. Obiectivul Asociației este de a moderniza sistemul de învățământ de jos în sus, pornind de la profesori, cei care modelează și influențează mii de copii pe parcursul vieții lor.

Calendarul evenimentelor SuperTeach, toamna 2023

Părinții și profesorii interesați sunt invitați în această toamnă să ia parte la evenimente sau cursuri care au ca obiectiv tocmai transformarea relației părinte-copil-profesor și creșterea calității educației românești printr-o schimbare de mentalitate. Astfel, pe 18 noiembrie, va avea loc Conferința SuperTeach București, la care sunt așteptați 1000 de dascăli și părinți, iar pe 9 decembrie, SuperTeach ajunge la Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.