Garda Forestieră: Natura dezlănțuită a făcut prăpăd în pădurile din Brașov

Natura dezlănțuită a făcut prăpăd în pădurile din Brașov, Sibiu, Mureș, Covasna și Harghita: 64.663 hectare de pădure sunt afectate de doborârile masive de arbori, din care 1.547 de hectare au fost complet dezgolite. Garda Forestieră Brașov apreciază că ar fi vorba despre 1,41 milioane de metri cubi de material lemnos. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în Harghita – 825.000 de metri cubi. Garda Forestieră Brașov Precizează că tot acest material lemnos provenit din doborâturi trebuie scos urgent din păduri pentru evitarea apariției dăunătorilor care ar putea afecta și pădurea sănătoasă.
Pentru reîmpădurirea suprafețelor afectate de doborâturi, Garda Forestieră Brașov apreciază că ar trebui plantați aproximativ 7,7 milioane de puieți.

„Conform celor mai recente estimări ale efectelor fenomenelor meteo deosebite înregistrate la începutul lunii februarie în județele Brașov, Sibiu, Mureș, Harghita și Covasna, am constatat apariția de doborâturi și/sau rupturi produse de vânt pe o suprafață totală de 64.663 hectare de pădure (adică echivalentul suprafeței însumate a peste 107.000 de terenuri de fotbal), din care 1.547 hectare sunt doborâturi masive (adică terenul a fost dezgolit complet).

Citeste și:  Care este diferența dintre rude și afini?

Volumul total afectat până în prezent însumează 1,41 milioane m 3 , cea mai mare parte din acest volum fiind înregistrat pe raza județului Harghita – 825.000 m 3 .

În scopul îndeplinirii în continuare a funcțiilor de protecție atribuite pădurii, al evitării apariției focarelor de infecție ca urmare a atacurilor speciilor de Ipidae, precum și al prevenirii deprecierii suplimentare a lemnului, este importantă recoltarea cât mai rapidă a masei lemnoase prin intermediul firmelor atestate, pentru ca ulterior, în decursul a maxim două sezoane de vegetație, silvicultorii să intervină cu lucrări de împădurire în suprafețele afectate de acest fenomen nedorit.

Numai pentru împădurirea suprafeței dezgolite complet de vegetație forestieră se estimează că vor fi necesari peste 7,7 milioane de puieți.

Citeste și:  ANOFM va organiza 65 de programe de formare profesională în 2025! Cele mai multe cursuri vor fi la Brașov

Toate aceste operațiuni presupun eforturi organizatorice, logistice și financiare însemnate, din partea tuturor factorilor implicați – proprietari, administratori, instituții de control.

Facem precizarea că sumele necesare reîmpăduririi sunt acoperite din fondul de conservare și regenerare, fond constituit la nivelul fiecărui ocol silvic și alimentat cu un procent cuprins între 10% și 25% din valoarea lemnului exploatat și vândut legal, conform prevederilor art. 33, din Legea 46/2008 -Codul Silvic, cu completările și modificările ulterioare.

În acest context, Garda Forestieră Brașov a fost și este implicată în numeroase acțiuni de verificare în teren, în vederea întocmirii de către ocoalele silvice a documentațiilor prevăzute delegislația în vigoare. Ulterior, Garda Forestieră Brașov analizează cu celeritate documentațiile respective, pentru a emite decizii de aprobare a depășirii posibilității anuale/decenale sau avize privind modificarea prevederilor amenajamentelor silvice.

Citeste și:  Măsuri dispuse la nivelul Poliției de Frontieră în perioada Sărbătorilor de iarnă

În baza deciziilor și a avizelor emise de Garda Forestieră Brașov, ocoalele silvice eliberează către operatorii economici atestați în activitatea de exploatare forestieră, autorizațiile de exploatare a masei lemnoase pusă în valoare.

Până la începutul lunii aprilie, instituția noastră a primit solicitări și a emis aprobări privind recoltarea masei lemnoase afectate pentru un volum de aproximativ 50000 m 3 .

Garda Forestieră Brașov va acorda și în continuare o atenție deosebită tuturor acțiunilor de verificare în teren și de emitere a deciziilor și avizelor necesare recoltării masei lemnoase afectate, precum și acțiunilor specifice monitorizării și controlului trasabilității materialelor lemnoase, urmărind în același timp adoptarea de către ocoalele silvice a măsurilor de protecție împotriva dăunătorilor și reîmpădurire tuturor suprafețelor afectate în termenul legal”, searată în comunicatul Gărzii Forestiere Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.