Gazprom pune în aplicare decretul prezidenţial privind impunerea plăţilor în ruble pentru livrările de gaze

Kremlinul a anunțat ieri că Gazprom implementează decretul prezidențial privind impunerea plății gazelor în ruble, însă fără să ofere clarificări ce înseamnă acest lucru, atunci când a fost întrebat de modul în care Comisia Europeană va aplica planul Rusiei, transmite Reuters.

Comisia Europeană a spus că firmele europene vor trebui să îndeplinească cerinţe suplimentare, precum o declaraţie că ele consideră că obligaţiile contractuale au fost îndeplinite odată ce au depozitat valută non-rusă.

„Toate contactele cu clienţii au fost făcute prin Gazprom, aşa că Gazprom va publica informaţii despre rezultatele discuţiilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Reuters, Gazprom a refuzat să comenteze.

Citeste și:  Cetățenii din străinătate vor putea vota prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale

Reamintim că președintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele pe care le numește „neprietenoase” să fie de acord să implementeze schema în care ar deschide conturi la Gazprombank și să facă plăți în euro și dolari care ar fi schimbați în ruble.

Moscova însă a avertizat Europa că riscă ca furnizarea de gaze să fie tăiată dacă nu plătește în ruble, iar câțiva cumpărători de gaze rusești au spus de atunci că ar putea fi de acord cu cererile Moscovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.