În data de 1 septembrie, Grădina Zoologică Brașov celebrează, alături de alte grădini zoo din întreaga lume, Ziua Internațională a Primatelor, printr-o serie de activități captivante, menite să aducă publicul mai aproape de lumea acestor animale extraordinare, ale căror comportamente, inteligență și diversitate continuă să fascineze.
Ziua va începe cu o sesiune de discuții alături de îngrijitorii noștri, ocazie cu care vizitatorii vor afla secretele din culisele îngrijirii acestor animale minunate. Urmează apoi momente de bucurie și surprize la sărbătorirea zilei internaționale a celor mai iubiți locuitori ai grădinii noastre – colobuși, capucini, lemuri și macaci. De asemenea, am pregătit, pentru toate vârstele, o mulțime de jocuri și activități creative care îmbină distracția cu educația. De la ”expediție” în junglă, la trivia și desene pe asfalt, fiecare dintre vizitatori va găsi ceva care să îl încânte.
Activități:
10.00 – 11.00: DE VORBĂ CU ÎNGRIJITORII- vizitatorii vor avea ocazia să descopere informații fascinante și să primească răspunsuri la întrebările lor despre speciile de primate din colecția noastră, direct de la cei care petrec cel mai mult timp alături de ele: îngrijitorii de animale sălbatice. (activitate pentru toate vârstele)
11.00 – 12.30: LA MULȚI ANI, COLOBUȘI, CAPUCINI, LEMURI ȘI MACACI! – împreună cu copiii, vom pregăti cadouri delicioase pentru sărbătoriți și vom urmări cum se vor bucura de bunătățile pregătite, în timp ce le cântăm cu toții „La mulți ani!“ (activitate pentru toate vârstele).
12.30 – 16.00: JOCURI TEMATICE PENTRU DIVERSE CATEGORII DE VÂRSTĂ
- „Trivia primatelor”-concurs de trivia despre primate, cu întrebări de dificultate variată. Participanții vor forma echipe și vor răspunde la întrebări despre comportamentul, habitatul și speciile de primate (joc pentru adulți).
- “Colorăm și desenăm”- realizarea de desene cu cretă colorată. Desenele pe asfalt sunt printre cele mai sugestive simboluri ale copilăriei, iar copiii iubesc această activitate care le dă ocazia să înveselească orice trotuar. De această dată provocarea o reprezintă realizarea de desene ilustrând maimuțele din grădina zoologică (activitate pentru copii de 3-10 ani).
- ”Expediție în junglă” – joc de orientare în care copiii trebuie să urmeze un traseu marcat și să descopere indicii despre diferite specii de primate. La fiecare stație vor trebui să răspundă la întrebări sau să îndeplinească mici sarcini fizice (activitate pentru copii de 9-11 ani).
- „Maimuța ascunsă”- joc de căutare în care copiii trebuie să găsească figurine sau desene despre primate ascunse în diverse locuri din grădina zoologică. Fiecare loc ascuns va conține și o întrebare sau o sarcină legată de primate, pe care copiii trebuie să o rezolve pentru a primi următorul indiciu (activitate pentru copii de 12-14 ani).
Prin aceste activități ne propunem să creștem gradul de conștientizare asupra amenințărilor la adresa primatelor și să încurajăm publicul să se implice în eforturile de conservare, cu atât mai mult cu cât în Grădina Zoologică Brașov se pot vedea exemplare din patru specii de primate și anume: lemur cu coada inelată, colobus alb cu negru, capucin cu fața albă și macac coadă de leu. Persoanele care doresc să se implice în programele de conservare o pot face prin intermediul programului ”Adoptă la zoo, conservă în natură”. Pentru mai multe informații și detalii despre procedurile de adopție, doritorii pot vizita pagina programului, https://zoobrasov.ro/adoptie-animale-zoo/ sau se pot adresa direct personalului zoo.
*Activitățile se vor desfășura în zona țarcului primatelor.
*Programul poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo.