Guvernul României a adoptat la finele anului trecut, Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România. Actul normativ introduce o serie de modificări esențiale pentru reglementarea domeniului turismului, având drept obiectiv dezvoltarea destinației noastre și creșterea competitivității acesteia pe piețele internaționale de turism.
• Reducerea plafoanelor bugetare pentru înființarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD)
O prioritate strategică a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului o constituie înființarea și operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD), conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C11 – Turism și Cultură. Aceste structuri organizatorice, constituite ca asociații, prin cooperarea între sectorul public și cel privat, au scopul de a coordona și gestiona destinațiile turistice.
În prezent, instituția noastră a acordat avizul de specialitate pentru 23 de OMD-uri, dintre care unul la nivel regional, 3 județene și 19 locale. În sprijinul înființării acestora și, implicit, dezvoltării destinației turistice România, după consultări ample cu mediul privat, a fost identificată necesitatea reducerii plafoanelor bugetare, astfel:
- Pentru constituirea unui OMD local: de la 30.000 euro la 10.000 euro;
- Pentru constituirea unui OMD județean: de la 100.000 euro la 30.000 euro;
- Pentru constituirea unui OMD regional: de la 250.000 euro la 50.000 euro.
De asemenea, actul normativ introduce o dispoziție tranzitorie pentru OMD-uri, obligația elaborării proiectului de strategie de dezvoltare și marketing turistic și a planului de acțiune devenind obligatorie după obținerea personalității juridice, respectiv după înregistrarea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor.
• Atribuirea directă, prin închiriere, a locurilor de parcare pentru unitățile hoteliere
Modificările Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 soluționează, totodată, problema lipsei locurilor de parcare pentru unitățile hoteliere situate în marile centre urbane și stațiuni turistice. Actul normativ le permite, astfel, autorităților publice locale să atribuie direct, prin închiriere, locuri de parcare aflate în proprietatea publică sau privată a acestora și la o distanță mai mică de 50 de metri de unitățile hoteliere. Precizăm că, pentru clasificarea hotelurilor și, în special, pentru clasificarea la un număr de stele superior (3, 4 sau 5 stele), este necesară deținerea de locuri de parcare delimitate, păzite și dotate cu coșuri de gunoi.
• Rambursarea sumelor pentru serviciile turistice singulare neprestate
Ordonanța de urgență extinde obligația operatorilor economici de a returna sumele încasate pentru servicii turistice neprestate, acoperind și serviciile turistice singulare, nu doar pachetele de călătorie, comercializate de agențiile de turism organizatoare în conformitate cu OG nr. 2/2018. Modificarea vizează, astfel, protecția și creșterea încrederii consumatorilor în serviciile turistice, eliminarea lacunelor și inechităților legislative, dar și prevenirea practicilor neconforme, prin introducerea unor formulare standardizate de informare precontractuală și contractuală, care stabilesc drepturi și obligații mai clare pentru ambele părți. În această manieră, reglementările specifice sunt adaptate la evoluțiile pieței.
• Crearea temeiului legal pentru reglementarea activității ghizilor de turism, precum și pentru gestionarea accesului și evidenței turiștilor în unitățile de cazare
Prin noul act normativ, se creează temeiul legal pentru reglementarea activității ghizilor de turism atât pe teritoriul României, cât și în străinătate. Normele metodologice privind atestarea și atribuțiile ghizilor de turism vor putea fi, astfel, aprobate prin Hotărâre a Guvernului, asigurând profesionalizarea și creșterea calității serviciilor oferite turiștilor.
Totodată, se stabilește și temeiul legal pentru aprobarea Normelor metodologice referitoare la accesul, evidența și protecția turiștilor în structurile de primire turistică. În acest caz, sunt eliminate anumite prevederi considerate a fi perimate. Termenul de adoptare pentru ambele Norme metodologice este de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență.
Pe termen mediu și lung, modificările aduse de noul act normativ pot crea un impact pozitiv asupra economiei României, prin creșterea numărului de turiști și a cheltuieilor acestora în servicii, precum cele de cazare, restaurante, transport și activități recreative. Totodată, măsurile vor putea contribui la generarea de venituri în valută străină și la crearea de locuri de muncă în turism și sectoarele conexe, cum ar fi comerțul, transportul sau agricultura.