În ședința de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, programele AFM vor avea anul acesta un buget de peste 13,3 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru finanțarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât și pentru continuarea programelor cunoscute și pentru finanțarea unor programe noi.
„În acest an, acordăm o atenție deosebită zonei de eficiență energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de 2 miliarde de lei, dublu față de sesiunea precedentă și ne adresăm unui număr de cel puțin dublu față de anul trecut. În perioada următoare vom definitiva ghidul de finanțare pentru acest program, astfel încât persoanele fizice și juridice interesate să se înscrie și să beneficieze de fondurile alocate pentru a monta panouri fotovoltaice să o poată face în cel mai scurt timp. În ceea ce privește eliminarea poluării din traficul rutier, avem în premieră un buget de peste 1,5 miliarde lei pentru cele trei programe Rabla, prin care ne propunem să eliminăm peste 200.000 de mașini vechi în acest an”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.
În ceea ce privește programul Rabla Clasic, bugetul din acest an este de 560 de milioane de lei. De asemenea, persoanelor fizice și juridice interesate să achiziționeze în acest an un autovehicul electric sau hibrid au la dispoziție 780 milioane lei, prin intermediul programulului Rabla Plus.
Un alt program complementar Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus este Programul privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local), care are ca scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare. În cadrul acestui program, suma prevăzută pentru scoaterea din circulație a unui autovehicul mai vechi de 15 ani este de 3.000 de lei. Rabla Local va avea un buget de 240 de milioane de lei, va fi implementat cu ajutorul unităților administrativ-teritoriale și va permite casarea a aproximativ 100.000 de autovehicule uzate. Totodată, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat că va elimina până în anul 2026 aproximativ 250.000 mașini cu o vechime de peste 15 ani.
În acest an, va fi lansat, în premieră, Programul Microbuze Electrice, prin intermediul căruia vor fi achiziționate microbuze noi electrice, microbuze noi hibride și microbuze noi alimentate cu GNC pentru transportul elevilor. Bugetul alocat acestui program este de 300 de milioane de lei.
Programul de realizare a pistelor pentru biciclete va continua și în 2023 cu un buget de 50 de milioane de lei.
Programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice, prin care pot fi modernizate clădirile publice, în special unitățile de învățământ, creșele, grădinițele, școlile gimnaziale și liceele, va avea în acest an un buget de aproximativ 451 de milioane de lei.
În acest an, Programul Rabla pentru Electrocasnice, prin care se pot înlocui echipamentele electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, va avea un buget de 75 milioane de lei.
Alt program finațat de AFM în acest an este Programul privind educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului, cu un buget de 265 de milioane de lei.
Totodată, în anul 2023, va fi asigurată suma de 1.5 miliarde de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare prin care se va acorda sprijin financiar unităților administrativ teritoriale în vederea realizării investițiilor care au ca scop finanțarea stațiilor de sortare și de tratare mecano-biologică.
De asemenea, Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare va avea un buget de 1 miliard de lei.
În anul 2023, va fi asigurat un buget de 500 de milioane de lei necesar lansării unei sesiuni de finanțare și încheierii contractelor destinate acordării de sprijin financiar pentru UAT-uri sau alte organisme publice, inclusiv structuri subordonate acestora, pentru refacerea siturilor contaminate istoric aflate în proprietate sau puse la dispoziția acestora de către proprietar – printr-un act juridic – în vederea implementării proiectului.
Pentru Programul privind protecția speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace permise de lege destinate alungării sau împiedicării pătrunderii animalelor în interiorul culturilor sau așezărilor este alocat în 2023 un buget de 70 de milioane de lei.
Alte programe finanțate în acest an de AFM sunt: Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin amenajarea de spații verzi, Programul “Festivalul Verde” (Single – Use Plastics), Programul “Vinerea Verde”, Programul Prima Conectare (PNRR), Programul Fabrici de reciclare (PNRR).