România se va alătura Alianței Globale Eoliene Offshore, care promovează producerea și utilizarea energiei eoliene, sub egida Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă. Guvernul a aprobat miercuri asocierea care are ca scop creșterea ponderii surselor regenerabile de energie în consumul final și renunțarea treptată la cărbune.
Conform unui studiu al Băncii Mondiale, potențialul României de resurse eoliene offshore din regiunea Mării Negre este de 76 de GW.
Pentru dobândirea statutului de membru al GOWA de către România, aşa cum a fost indicat de către Secretariatul IRENA, sunt prevăzute o serie de angajamente care trebuie luate în considerare în vederea asumării de către România, precum: stabilirea unor obiective naţionale, prin integrarea energiei eoliene offshore într-o strategie naţională privind clima/energia şi/sau prin contribuţii determinate la nivel naţional, precum şi dezvoltarea unei strategii naţionale referitoare la energia eoliană offshore, conform sursei menţionate.
Viitorii membri ai GOWA vor semna un document de apel la acţiune şi vor comunica un angajament individual.