Scriam ieri despre explicațiile halucinante pe care Compania Apa Brașov le-a dat pentru inundarea străzilor din municipiu, la fiecare ploaie torențială. Compania Apa Brașov a aruncat întreaga vină pe brașovenii care ar fi înfundat canalizările cu șervețele umede și cârpe.
În susținerea acuzațiilor reprezentanții companiei care administrează și ar trebui să întrețină și canalizările din Brașov, nu au putut prezenta nicio poză măcar, din care să reiasă cele afirmate.
Am făcut noi o verificare în teren acum să vedem cum se prezintă gurile de canalizare de pe strada Carpaților și am găsit problema: este adevărat, gurile pentru colectarea apei de ploaie sunt pline la refuz, dar nu cu cârpe și șervețele umede, ci cu pământ. Adică exact mizeria pe care firmele de salubritate nu o curăță de pe străzi, iar apa o cară în gurile de canalizare.
Este nisip și pământ, cel mai probabil provenit din materialul antiderapant aruncat iarna pe șosele de drumari. Cum nimeni nu-l strânge de pe carosabil după topirea zăpezii, este lesne de înțeles că acesta este cărat în sistemul de canalizare de apa de ploaie.
Compania Apa Brașov are obligația de a curăța aceste canalizări, numai că nu o face. Iar când se insistă pe curățarea acestor guri de captare a apei, canalizările cu pricina dispar, sunt acoperite cu asfalt.
Așa s-a întâmplat de exemplu cu canalul de pe strada Lungă numărul 91 sau cel de la intersecția străzilor Carpaților cu Barbu Lăutaru. Pământul cărat de apa de ploaie ajunsese să astule grilajul canalizării și atunci a fost mai ușor ca acestea să fie acoperite.
Am identificat alte guri de canalizare de pe strada Carpaților, înfundate până la refuz cu pământ, pe care le-am prezentat și anul trecut într-un material.
Atunci Compania Apa a spus că s-a autosesizat și că le va desfunda. La un an distanță de la acel articol, canalizările sunt în continuare înfundate, iar Brașovul devine o mică Veneție ori de câte ori plouă.