În ultimele 24 de ore, salvatorii au gestionat 1.771 situații de urgență înregistrate la nivel național.
Astfel, în cursul zilei de ieri s-au înregistrat mai bine de 1.300 de solicitări pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 1.325 de persoane aflate în dificultate.
Eforturile colegilor noștri au fost concentrate și pe acțiunile destinate protecției comunităților, salvatorii intervenind în 188 de situații privind deblocarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții, operațiuni de descarcerare și alte situații de urgență care puteau pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.
De asemenea, pompierii au acționat pentru stingerea celor 274 de incendii izbucnite pe întreg teritoriul țării, peste 70% dintre acestea fiind înregistrate la vegetație uscată, în urma cărora suprafața de teren afectată a însumat peste 1.500 ha.
Ieri, incendiile de fond forestier s-au manifestat în 13 localități din 4 județe (Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți și Vâlcea), context în care au fost mobilizați pompieri militari și voluntari, polițiști, silvicultori, cetățeni și reprezentanți ai administrației publice locale, precum și tehnică specifică din cadrul instituțiilor implicate. Echipajele au continuat intervențiile atât pe cale terestră, cât și aeriană, folosind elicopterele Black Hawk din dotarea Inspectoratului General de Aviație din MAI.
În această dimineața, în funcție de recunoașterile efectuate în teren, echipajele vor relua operațiunile de limitare și stingere a incendiilor.
Reamintim cetățenilor faptul că, în România, arderile de vegetație sunt interzise prin lege. Nerespectarea acestei interdicții se sancționează sever. Pentru persoanele fizice, amenzile variază între 7.500 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 50.000 și 100.000 de lei. Aceste măsuri au fost implementate pentru a descuraja practicile periculoase și pentru a proteja atât mediul și siguranța publică.
Pe lângă aceste misiuni, în ultimele 24 de ore au fost transmise 5 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, acestea semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în localități din județele Argeș, Bacău, Brașov și Gorj.
Pentru a afla mai multe informații utile despre cum să preveniți sau cum să reacționați în cazul producerii unei situații de urgență, accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU din App Store și Google Play!aplicația de mobil DSU din App Store și Google Play!
Sursa: IGSU