Ieri a fost o nouă zi plină pentru pompierii militari. Au gestionat peste 2.100 de solicitări primite din partea populației

Pe parcursul zilei de ieri, pompierii militari au fost prezenți la datorie pentru gestionarea tuturor solicitărilor de sprijin primite din partea populației. În acest sens, echipajele operative au intervenit cu promptitudine în peste 2.100 situații de urgență înregistrate la nivel național.

Astfel, în ultimele 24 de ore, echipajele de stingere au desfășurat acțiuni pentru localizarea și lichidarea celor 246 incendii, 167 dintre acestea fiind la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri, litieră), suprafața totală afectată însumând peste 1.400 ha.  

De asemenea, eforturile colegilor noștri au fost concentrate și pe acțiunile destinate protecției comunităților locale, salvatorii acționând prompt pentru gestionarea celor 758 solicitări privind deblocarea de persoane sau animale, înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice, precum și alte situații care puteau pune în pericol vieți și bunuri.

Citeste și:  Traseu deviat pentru autobuzele ce deservesc liniile A1, 24 și 28

Concomitent cu aceste tipuri de intervenții, pe parcursul zilei de ieri, s-au înregistrat peste 1.100 solicitări pentru acordarea de prim-ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 1.158 persoane aflate în dificultate.

Totodată, în perioada analizată, la nivel național, au fost transmise 5 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, 2 dintre acestea privind posibilitatea producerii unor efecte ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase în localități/zone din județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș și 3 mesaje semnalând prezența animalelor sălbatice în județele Buzău și Vâlcea.

Încă de la intrarea în vigoare a codurilor de vreme nefavorabilă, pompierii au fost la datorie pentru gestionarea în cele mai bune condiții a efectelor înregistrate și preîntâmpinarea situațiilor care puteau pune în pericol viața și bunurile comunităților.

Citeste și:  DRDP Brașov: S-a acționat cu 102 utilaje și s-au răspândit 137 tone de material antiderapant

Astfel, în ultimele 24 de ore, salvatorii au acționat în 88 localități din 27 județe (AB, BC, BH, BT, BR, BZ, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HR, HD, IL, IS, IF, MS, NT, PH, SM, SB, SV, TR, TL, VL, VN) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru degajarea a 78 elemente de construcție, 321 de copaci doborâți de vânt, 31 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 12 case, 3 anexe, 121 autoturisme și 2 instituții publice.

Efecte semnificative s-au înregistrat în localitatea Cârligele din județul Vrancea, zonă în care s-a intervenit pentru salvarea unei persoane rănită de un solar agricol luat de vânt. La sosirea forțelor de intervenție, victima se afla în stop cardio-respirator, însă a răspuns manevrelor de resuscitare aplicate de salvatori și a fost transportată la spital.

Citeste și:  Traseu deviat pentru autobuzele ce deservesc liniile A1, 24 și 28

Alte situații s-au înregistrat în municipiul București, unde două persoane au fost rănite de crengile în cădere. După evaluarea medicală acordată la fața locului, persoanele au fost transportate la spital pentru investigații amănunțite.

Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență. Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe App Store și Google Play.

Sursa: IGSU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.