În cursul zilei de ieri s-au produs 10 incendii în fiecare oră

În ultimele 24 de ore, salvatorii au gestionat peste 1.800 situații de urgență, o pondere de aproape 80% reprezentând misiunile SMURD (peste 1.400 de persoane asistate medical). În acest interval de timp, echipajele operative au acționat pentru stingerea celor 240 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării.

Din totalul misiunilor desfășurate pentru stingerea incendiilor, 178 de intervenții au fost înregistrate la arderi de vegetație, fiind afectată o suprafață de aproximativ 600 ha de teren.

Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Nu igienizați terenurile prin incendiere!

Reamintim cetățenilor că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile este STRICT INTERZISĂ, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor.  Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Iată câteva motive pentru a evita această practică:

  • Risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
  • Pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
  • Impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
Citeste și:  Noua ecotaxă care va obliga românii să recicleze mai multe produse: puncte de colectare vor fi amplasate în toată țara

Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:

  • Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
  • Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
  • Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean.

Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!

Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play, unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență

Citeste și:  USR propune lege prin care universitățile să asigure 75% din locurile pentru stagii de practică studenților

Sursa: IGSU

Sursă foto: IGSU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.