1 iunie vine cu și mai multă atenție pentru copiii bolnavi internați la Institutul Clinic Fundeni. Au fost diagnosticați cu diverse forme de cancer, dar azi s-au gândit doar la reîntoarcerea în mijlocul celor de vârsta lor, la viitorul lor. Pentru ei a fost organizat un spectacol cu baloane, cu magicieni și cu muzică. În România, în fiecare an, 450 de copii află că au cancer, potrivit Șitirlor TVR.
Magia funcționează. Și a adus zâmbete pe chipurile copiilor bolnavi, internați în Institutul Clinic Fundeni. Părinții lor își găsesc puterea să vorbească despre chin și speranță.
Lavinia, mama unui pacient: Ne-am împachetat viața în bagaje, în două valize, și ne-am mutat aici, la spital. A fost diagnosticat cu leucemie acută mieloidă. A făcut un transplant de celule stem acum o lună și jumătate, iar acum copilul este bine.
În preajma acestei boli nemiloase și preoții au avut ceva de învățat.
Mihail Bucă, preot: Am făcut două meciuri de fotbal, s-au strâns fonduri, am chemat oameni în ajutorul nostru, noi am donat personal din banii noștri. Irene mi-a schimbat toată viața, este al cincilea copil. Am aflat crunta veste în luna mai anul trecut. M-a învățat ce înseamnă viața, să trăiesc viața, să mă bucur de viață și să-i iubesc pe cei din jurul meu.
Lupta împotriva cancerului se petrece în liniște, cu suferință. Iar dacă vorbim de copii, atunci statisticile devin de-a dreptul copleșitoare. 450 de cazuri noi pe an.
Anca Coliță, șefa Clinicii de Pediatrie, Institutul Clinic Fundeni: Cancerele pediatrice reprezintă doar 1% din totalitatea cancerelor la toată populația. Dar formele de boală sunt forme foarte agresive. 30% dintre cancerele copiilor sunt reprezentate de leucemii acute. În institutul nostru avem cam 70 de cazuri noi în fiecare an.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Îngerii dumneavoastră păzitori sunt aici, la Spitalul Fundeni. Și poate că e cea mai simbolică asociere posibilă: Copiii, medicii și preoții care au grijă de sufletele lor și ale părinților lor, le mulțumesc pentru ceea ce fac.
În Institutul Clinic Fundeni se face transplant medular de peste 20 de ani. 300 de astfel de intervenții s-au făcut până acum la copii.
Sursa. Știri.tvr.ro / Foto. siuh.northwell.edu